Munkaerőhiány Varsótól Szófiáig

Vágólapra másolva!
Lengyelország a súlyos munkaerőhiány miatt egyszerűsítette a nem EU-tagországok állampolgárainak lengyelországi munkavállalását. A módosítások eredményeként néhány napon belül Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország állampolgárai munkavállalási engedély beszerzése nélkül évi hat hónapon át dolgozhatnak a lengyel ipar bármely szektorában - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A varsói kormány az intézkedéssel elsősorban az építőiparban tapasztalható munkaerőhiányt szeretné orvosolni. A 2004-es EU-csatlakozás óta becslések szerint mintegy 1,5 millió lengyel vándorolt ki a magasabb bérek miatt Nyugat-Európába dolgozni.

A munkaerőhiány egyébként nemcsak Lengyelországot, hanem a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országok közül a legtöbbet, valamint az idén EU-taggá vált Romániát és Bulgáriát is érinti - derül ki a bécsi WIIW kutatóintézet most kiadott, a térség általános gazdasági kilátásairól szóló felméréséből.

Magyarországgal kapcsolatban Richter Sándor, a kutatóintézet elemzője arról számolt be a lapnak: itthon nem olyan súlyos a helyzet. A WIIW elemzője mindamellett hozzátette: felmérések szerint a 250 főnél többet foglalkoztató magyar vállalatok ötöde sem talál megfelelően képzett munkaerőt.