A feldolgozóiparban volt a legtöbb leépítés

Vágólapra másolva!
Tavaly 7,2 százalékkal kevesebb dolgozót bocsátottak el csoportos leépítéssel a cégek, mint 2005-ben - idézi a Világgazdaság az Állami Foglalkoztatási Szolgálat beszámolóját, amely az országgyűlési szakbizottság részére készült. A legtöbben a feldolgozóiparból távoztak, minden ötödik csoportos leépítés pedig a közigazgatáshoz kötődik.
Vágólapra másolva!

A beszámolóból kiderül: 2006-ban mintegy 30 ezer munkavállaló létszámleépítéséről tettek bejelentést a gazdálkodók. A bejelentések 26 százaléka budapesti cégektől származott, 10 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, 7 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. Baranya, Fejér, Pest és Heves megye egyaránt 6 százalék körüli arányt képviselt a bejelentésekből, a többi térségben az 5 százalékot sem érte el ez az arány.

A bejelentések 46 százaléka a feldolgozóipari leépítésekre vonatkozott, a leépítésekben 20 százalékos arányt képviselt a közigazgatás, 10 százalékot a pénzügy, ingatlankezelés és gazdasági szolgáltatások területe, 6 százalékot az építőipar, 5 százalékot a szállítás, távközlés, posta ágazatcsoport.