Szigorúbbak a munkaügyi ellenőrök kánikulában

Vágólapra másolva!
A nagy hőségben a munkaügyi ellenőrök is szigorúbban ellenőrzik, a cégek betartják-e a munkaegészségügy idevonatkozó szabályait. A pihenőidő és a védőital mellett arra is ügyelni kell, hogy a munkavállalókat ne érje nagyfokú hőhatás a munkahelyükön - derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Vágólapra másolva!

Kánikulában különleges szabályok vonatkoznak a munkaadókra. A foglalkoztatóknak 14-16 fokos védőitalt kell biztosítaniuk a dolgozóknak - akár zárt, akár szabad térben végzik munkájukat. A védőital adómentes természetbeni juttatásnak minősül, vagyis - mint a munkaruha - elszámolható. A védőital elfogyasztásához a foglalkoztatónak kell biztosítani a poharat is.

A cégeknek emellett figyelni kell arra is, hogy a dolgozókat ne érje nagyfokú hőhatás munkahelyükön: az ablakokat, üvegfalakat úgy kell kialakítani, hogy a kollégákat megkíméljék az erős napsugárzástól. A jogszabályok azt is előírják, hogy a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásait munkaszervezési intézkedésekkel kell megelőzni. Például óránként öt-tíz perc lazítást kell közbeiktatni.

Nő a hőmérséklet, nő a pihenőidő

Negyed óra a pihenőidő közepesen nehéz fizikai munka esetén, amennyiben 30,5 fok van, vagy nehéz fizikai munka esetén, amennyiben a levegő hőmérséklete eléri a 28,5 fokot. Fél óra pihenőidő illeti meg a munkavállalókat közepesen nehéz fizikai munka esetén 31,5 foknál, nehéz fizikai munkánál pedig 30 foknál. Ez még tovább, háromnegyed órára emelkedhet, ha a dolgozó közepesen nehéz fizikai munkát végez, s a munkahelyen a hőmérséklet eléri a 32,5 fokot, vagy nehéz fizikai munkásként 31 fokban kénytelen dolgozni. A pihenőidőt egyébként nem lehet összevonni, minden órában ki kell adni - írja a lap.