Vágólapra másolva!
Nem a szabályoknak megfelelően foglalkoztatják a fővárosi útkereszteződésekben szórólapot osztogató fiatalok többségét - állapította meg kétnapos ellenőrzésén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!

Papp István, az OMMF elnöke a múlt heti ellenőrzésről tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a szórólapozó munkavállalók esetében nagyobb arányban sértik meg a foglalkoztatók a munkavédelmi és munkaügyi előírásokat, mint egyébként.

A hatóság csütörtökön és pénteken, 21 helyszínen 27 munkáltatót és 57 munkavállalót ellenőrzött. A munkáltatók többnyire nyelviskolák vagy autós iskolák, diákszövetkezetek, éttermek voltak. A munkaügyi ellenőrök azt vizsgálták, biztosítja-e a munkáltató a biztonságos munkavégzés feltételeit, a láthatósági mellényt, a hideg ivóvizet és az árnyékos pihenőt.

Papp István rámutatott arra, hogy az ellenőrzött helyek többségében nem a szabályoknak megfelelően foglalkoztatták a fiatalokat. A felügyelők 40 esetben állapítottak meg munkaügyi szabálytalanságot, a munkavállalók közül 19-en 18 év alattiak voltak, közülük 11 fiatalt feketén foglalkoztattak.

Nem jelentették be őket a munkáltatók

Az ellenőrzött munkavállalók közül 36-an munkaszerződés és bejelentés nélkül, négyen pedig munkaszerződéssel, de bejelentés nélkül dolgoztak, egyikük ráadásul 15 éven aluli volt. A törvény szerint 15 év alattiak foglakoztatása tilos, ezért a munkaügyi felügyelők a fiatalt eltiltották a további munkavégzéstől. Munkavédelmi oktatást 44-en nem kaptak, 39 esetben nem biztosított a munkáltató védőitalt, láthatósági mellényt pedig szinte senki nem viselt.

Az ellenőrzés tapasztalata szerint azokban az esetekben, amikor a fiatalok diákszövetkezeten keresztül vállaltak munkát, kevésbé fordultak elő szabálytalanságok. Az ellenőrzés során a hatóság 6 millió forint munkaügyi bírságot szabott ki

Az ellenőrzés folytatódni fog

Nagy-Juhák István ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese elmondta: a munkaügyi felügyelőkkel végzett ellenőrzés illeszkedik abba a programba, amelynek célja a fővárosi közterületek rendjének visszaállítása. A főváros belső kerületeire kiterjedő ellenőrzésben 21 munkaügyi felügyelő és 26 rendőr vett részt; a tervek szerint az akciót folytatják és kiterjesztik más helyekre és munkáltatókra is - adta hírül az MTI.