A német szakszervezet ellenzi a munkaerőpiac megnyitását

Vágólapra másolva!
A német szakszervezeti szövetség (DGB) hevesen ellenzi, hogy Németország idő előtt megnyissa munkaerőpiacát az új uniós tagállamokból érkező dolgozók előtt - adta hírül az MTI.
Vágólapra másolva!

A DGB igazgatósági tagja, Annelie Buntenbach a Neue Osnabrücker Zeitung szerdai számában azt nyilatkozta, hogy a nyitás "beláthatatlan mértékű bérdömpinggel" fenyeget. A szakszervezeti vezető szerint csak akkor szabad lazítani a korlátozásokon, ha "a németországi munkaerőpiac tökéletes védelemben részesül a bérdömpinggel szemben". Ehhez pedig az szükséges, hogy a külföldi munkavállalókra is ugyanazok a feltételek vonatkozzanak, mint a belföldiekre, beleértve a minimálbért is, ami a szakszervezetek szerint nem lehet kevesebb 7,50 eurónál óránként.

A német kormány egy keddi nyilatkozat szerint az új uniós tagállamokból, köztük a Magyarországról érkező dolgozók németországi munkavállalásának megkönnyítését fontolgatja. Az érvényben lévő korlátozások tervezettnél korábbi feloldásának lehetőségére Gerd Andres, a munkaügyi minisztérium államtitkára utalt. Andres szerint elképzelhető, hogy az egyebek között Magyarországgal szemben is érvényben lévő korlátozásokat már 2009 előtt hatályon kívül helyezik. Indoklásul a szakemberhiányra utalt.

Németország a 2004. májusi uniós bővítéskor hét év átmeneti időszakot kért és kapott munkapiacának védelmére. Az átmeneti időszakon belül kétszeri felülvizsgálat lehetséges, és a korlátozások legkésőbb 2011-ig lehetnek érvényben. Az előző, szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig érvényben tartja.