Ismerősök segítenek az első állás megszerzésében

Vágólapra másolva!
Alkalmazottként, határozatlan idejű munkaszerződéssel szeretne dolgozni és nem szívesen költözik a karrierért más helyre a 29 év alatti fiatalok többsége. Munkával kapcsolatos gondja csak minden negyedik megkérdezettnek volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 15-29 évesek munkaerőpiaci helyzetét bemutató kiadványából, amelyet a Népszabadság ismertetett.
Vágólapra másolva!

A pályakezdő munkavállalóknak nem egyszerű az elhelyezkedés. Többségük barát, ismerős vagy rokon segítségével szerzi meg első álláshelyét. Ugyanakkor az is tény, hogy aki már talált magának munkahelyet, többnyire elégedett. A fiatalok mindössze negyede számolt be munkájához kapcsolódó gondról. A legtöbben a jövedelmükkel elégedetlenek, de sokan említették bizonytalannak érzett státuszukat. A problémát megfogalmazók tizedének volt a gondja, hogy munkája nem felel meg a szakképesítésének, illetve az érdeklődésének, és nagyjából ugyanilyen arányban panaszkodtak a szakmai fejlődés hiányára. A diplomások e téren is előnyben vannak: minél magasabb a megkérdezett végzettsége, annál elégedettebb a munkájával, és annál biztosabbnak érzi a munkahelyét - írja a Népszabadság.

Nem akarnak vállalkozni

A nagy kockázatvállalási hajlandóság az ifjabb korosztályokra sem jellemző. A 15-29 évesek mindössze öt százaléka szeretne vállalkozóként dolgozni, a többiek alkalmazottként képzelik el az életüket, és ha lehet, határozatlan időre szóló munkaszerződéssel. A részmunkaidő sem nagyon népszerű a körükben, mindössze hét százalékuk részesítené előnyben a teljes munkaidővel szemben. A leginkább - ez is csak 22 százalékot jelent - a 20-24 év közötti nők vágynak erre a lehetőségre. A jelek szerint tehát a fiatalok sem mozdulnak sokkal könnyebben, mint az idősebbek. A napi ingázást "saját zsebre" kevesebb mint tizedük vállalná, költségeik térítésével kétharmaduk. Más településre költözést akkor sem tudná elképzelni a huszonévesek majd 60 százaléka, ha a munkáltató ezt anyagilag támogatná - számol be a lap.