Nem szeretnek ingázni és költözni a munkavállalók

Vágólapra másolva!
A hazai munkavállalók nem mobilak, a foglalkoztatottak több mint fele egyáltalán nem költözne egy állás miatt más településre, a többiek is csak akkor, ha támogatást kapnának az áttelepüléshez - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Világgazudaság által ismertetett kutatás rámutat: idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt problémás a költözés, bár a fiatalabb korosztály 37 százaléka elgondolkodna rajta, de csak ha leendő munkáltatója ellentételezné azt.

Nemcsak a költözést, az ingázás sem vállalják szívesen a magyarok. A napi utazgatásra a munkanélküliek a legnyitottabbak, az állástalanok több mint háromnegyede vállalná azt. Nehéz rábírni az ingázásra ugyanakkor a hiányszakmákban dolgozókat. A mérnökök közül például a 30 év felettiek egyharmada egyáltalán nem vállalja az ingázást. A Műegyetem Karrier Irodájának felmérése szerint, akik viszont hajlandók utazni a munkahely miatt, átlagosan 72 percet szánnak erre. Egy külföldi állás reményében sem sokkal szívesebben kelnek útra a mérnökök. Mindössze 37 százalékuk jelezte, hogy készen állna erre.

Kevesen mennének külföldre

A külföldi munkavállalásra egyébként is kevesen vállalkoznak. Viszt Erzsébet, a GKI Gazdaságkutató Zrt munkatársának egy korábbi elemzése szerint: míg a felsőfokú végzettségűek közül 23 ezren próbálnák ki magukat más országban, addig a szakmunkások három százaléka, vagyis 64 ezeren fontolgatják a külföldi álláskeresést.