Harisnya nélkül is dolgozhatnak a közszolgák

Vágólapra másolva!
Ismét jön a hőség, a légkondícionálónélküli munkahelyek dolgozói nehéz napok elé néznek. A júliusi kánikula idjén maga a miniszterelnök kérte a közigazgatásban dolgozók munkahelyi vezetőket, engedélyezzék a nőknek a harisnya, a férfiaknak a nyakkendő nélküli munkavégzést. Ebből az derülhetett ki a közvélemény számára, hogy vannak ilyen elvárások. A Népszabadság írása szerint nincs öltözködési kódex.
Vágólapra másolva!

A közszolgálatban nincsenek konkrét szabályok az öltözködésre vonatkozóan. A kikötés csak annyi, hogy a ruházat kulturált legyen. Arra azonban nincs meghatározás, hogy mit kell kulturált megjelenésen érteni. Az öltözködést érintő egyetlen szabály, hogy a köztisztviselők ruhapénzt kapnak - ennek összege a mindenkori illetményalap kétszerese évente - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Valahol megszabják a szoknya hosszát

A lap által megkérdezett hivatalokban elmondták, hogy ma már például nem kötelező az öltöny vagy a kiskosztüm, bár némelyik önkormányzatnál továbbra is megszabják, hogy a hölgyek milyen hosszúságú szoknyát viseljenek. Ilyen például a kecskeméti városi önkormányzat.
A vállalkozói szféra munkahelyi közül a tőzsdén, a bankoknál szigorúan veszik az öltöny-nyakkendő viselését. A színválasztásra ugyan nincs szabály, a szokásjog alapján azonban általában sötét ruházatot választanak a dolgozók.
A Volán-társaságoknál télen és nyáron más-más öltözetben vezetnek a söfőrök. Nyáron a férfiak számára könnyű nadrág, rövid ujjú ing, nyakkendő az előírás. Kánikula idején a szolgálati vezetők engedélyezhetik bermudanadrág és póló viselését. Hölgyeknél a könnyített munkaruhát a vékony nadrág, alj, rövid ujjú blúz jelenti.