Nem indítanak vállalkozást a közszférából elbocsátottak

Vágólapra másolva!
Közel 14 ezer közszolgálati dolgozó munkahelye szűnik meg év végéig.  Az elbocsátottak többsége a korábbihoz hasonló, adminisztratív munkakört szeretne. Kevesen gondolkodnak önálló vállalkozás indításában. E célból hitelt csak öt esetben folyósítottak eddig - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Réthy Pál a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal osztályvezetője úgy tájékoztatta a napilapot: július végégig mintegy 8 ezer fő csoportos létszámleépítését jelentették be a közigazgatási szervek. Az elbocsátottak több helyen is segítséget kérhetnek. A megyei munkaügyi központoknál létesített Szolgáltató Centrumok elsősorban információnyújtással, munka-, pálya- és álláskeresési tanácsadással, szolgáltatásokkal, álláskeresési tippekkel és a centrumokban közzétett állásajánlatokkal próbálnak meg segíteni. Emellett új szakmát adó képzéseken is részt lehet venni. A tapasztalatok azonban azt bizonyítják: csak akkor adják képzésre a fejüket, ha nem sikerül a korábbihoz hasonló munkát találniuk.

Nem vállalkoznak az elbocsátottak

Az elbocsátott közszolgák elenyésző számban fontolgatják önálló vállalkozás indítását. Őry Kovács Katalin, az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kommunikációs igazgatója arról számolt be: a vállalkozás alapításához igényelhető, úgynevezett pályamódosító hitelt tavaly november óta mindössze tizenöt egykori közszolgálati dolgozónak folyósítottak. Jelenleg további ötvenöt kérelem elbírálása van folyamatban.