Közmunkához kötnék a munkanélküli támogatás fizetését

Vágólapra másolva!
A fejvadászok szakmai szervezete azt javasolja, a munkanélküliek csak havonta fix óraszámban végzett önkéntes vagy közmunka fejében kapjanak álláskeresési támogatást. A módszer a járadékfolyósítással párhuzamosan a feketén dolgozók kiszűrése mellett az álláskeresők munkavállalási kedvét és újbóli elhelyezkedését is ösztönözhetné - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke szerint a módszerrel a munkavállalási kedv ösztönzése mellett a regisztrált álláskeresők száma is csökkenthető lenne. Erre azért is szükség lenne, mert a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal idén július végén több mint 412 ezer regisztrált állástalant tartott nyilván-közülük legalább 120 ezren egy évnél régebben szerepelnek a munkaügyi központ nyilvántartásában.
A szakember havi legalább 10-20 órányi kötelező civil munkát tartana ésszerűnek. Csaposs Noémi azt is fontosnak tartotta megjegyezni: kizárólag a regisztrált álláskereső nemének, életkorának, egészségi állapotának megfelelő posztot ajánlhatnának fel a munkaügyi kirendeltségek. Küzmös László. A GWH Személyzeti Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója arról is említést tett: a havi kötelező óraszámú közmunka a feketemunkások kiszűrése céljából is hasznos lenne, mivel a járulék felvétele mellett illegálisan dolgozók így kevésbé tudnának alkalmazkodni a feketén dolgoztatók munkarendjéhez.

Így van ez a skandináv országokban

Nyugaton a munkanélküli ellátás fejében végzett kötelező közmunka például a skandináv államokban jellemző. A munkanélküliek többségét civil szervezetek foglalkoztatják adminisztratív munkakörökben vagy könnyű fizikai munkát végeznek. A Nonprofit Kutatócsoport tavalyi tanulmánya alapján az önkéntes munka segítségével újra be lehet illeszkedni a munka világába - az ilyen típusú munkát végzők 7 százaléka ezen keresztül talált új munkahelyet.