Nem ritka a havi milliós fizetés

Vágólapra másolva!
Pályakezdő orvosként szakvizsga előtt bruttó 130 ezer forint, tetoválóként 500 ezer, Java-fejlesztőként 1 millió forintos kereset. Fórumozóink hét éve vallanak keresetükről a "Mennyi a fizetésed?" címet viselő topicban. A hozzászólások közül szemezgettünk és szakértőket kérdeztünk a realitásról.
Vágólapra másolva!

Hét éve indult el az [origo] Fórumában a "Mennyi a fizetésed" topic. Azóta közel 8 500 hozzászólás érkezett. Több ezer munkavállaló vallott névtelenségbe burkolózva fizetéséről. Felvetődik a kérdés, mennyire megbízhatóak az adatok? Kiss István tanácsadó szakpszichológus úgy látja: bár nagy a kísértés pozitív vagy negatív irányba ferdíteni a tényleges fizetési adatokat, az itt közöltek még mindig közelebb állnak a valósághoz, mint a hivatalos statisztikák. Az állami statisztikák gyengéje ugyanis az a versenyszférában elterjedt gyakorlat, hogy alacsonyabb béren jelentik be a dolgozót, majd hónap elején zsebbe fizetve egészítik ki a havi fixet. Igaz viszont az is, hogy a költségvetésből fizetettek - például tanárok - béradatait pontosan mérik a statisztikusok.

Gazdasági diplomával: kezdésként bruttó 200 ezer

A legtöbb hozzászóló gazdasági vagy informatikai diplomás, akik az álláspiacon jó helyzetben levő csoportokat képviselik. Egyik gazdasági diplomás hozzászóló egy nagybanknál dolgozó pályakezdő, aki havi bruttó 300 ezret keres. Egy huszonöt éves, három éves munkatapasztalattal rendelkező, többnyire időszaki projektmunkákon dolgozó közgazdász pedig bruttó 420 ezer forintos fizetésről számolt be. Egy ugyancsak 24 éves, nagy presztízsű cégnél, két éves munkatapasztalattal bíró fiatal szakember bruttó 400-500 ezer forint közti éves fizetésről írt, míg egy multinál nyolc éves gyakorlattal rendelkező, 31 éves középvezető havi bruttó 1,2 milliót kap munkájáért.

Mint szól a fizetésekhez a fejvadász? Komássy Zsófia, a Grafton Recruitment tanácsadója kérdésünkre elmondta: gazdasági, pénzügyi területen szerzett diplomával, pályakezdőként bruttó 200-250 ezer forintos kezdőbér tartható reálisnak, míg legalább két éves tapasztalattal lehet bruttó 250-350 ezer forintos bérről beszélni. A fizetések angoltudás hiányában legalább 10 százalékkal mérséklődnek. Komássy arra is rámutatott: felületes információkból még szakemberként is komoly próbatételt jelent a dolgozók által bevallott bérek hitelességének megállapítása."Szektortól, végzettségtől, nyelvtudástól, munkatapasztalattól, a cég nagyságától és a munkaköri felelősség mértékétől is függ, kinél mekkora bér reális"- magyarázza. Vannak helyzetek, amikor a szakember alulfizetettségére derül fény a hozzászólásokból: egy pályakezdő, logisztikai területen dolgozó hölgy mindössze bruttó 130 ezer forintot keres, miközben a területen ennek legalább másfélszerese lenne reális...

Informatika: a havi egymillió forint sem ritkaság

Az IT területén dolgozók ugyancsak magas bérekről számoltak be. Egy 26 éves szoftverfejlesztő, BME-s műszaki informatika szakos diplomával, 6 év munkatapasztalattal, saját bevallása szerint évi bruttó 15 millió forintot keres. Speciális ismeretekkel felvértezett banki rendszerinformatikus kollégája jobb időkben bruttó 120-150 ezres napidíjat is hazavisz. Halász Roland, az informatikusok közvetítésével foglalkozó Mimox Kft tanácsadója kérdésünkre elmondta: az említett 15 millió forintos fizetés már átlag feletti. "Jelenleg a Java- fejlesztők számítanak jól megfizetettnek, átlagfizetésük hat éves szakmai tapasztalattal már megközelíti, esetenként el is éri a bruttó 1 millió forintot havonta. A Cisco hálózati mérnökök szintén rendkívül keresettek: ők megközelítőleg bruttó 700-800 ezer forintot visznek haza egy hónapban. C++ fejlesztőként, rendszergazdaként a bérek alacsonyabbak, ám ők sem panaszkodhatnak: négy-hat éves munkatapasztalattal bruttó 500-600 ezer forintot lehet keresni havonta. A tanácsadó azt is hozzátette: a banki rendszerinformatikusként, ERP tanácsadóként (SAP, Axapta) dolgozók napidíja valóban elérheti a fórumban említett összeget. Ám a szakemberek nem dolgoznak heti 40 órát, így a fizetések is másként alakul.

Az egyre népszerűbb személyügyi területen dolgozók közül nem sokan szólaltak meg a Fórumban. Egy budapesti, hét éves munkatapasztalattal rendelkező, jogászból lett HR-es saját bevallása alapján bruttó 315 ezer forintot keres.

A fórumozók hozzászólásaiból az is kitűnik: az egészségügyben, az évek óta túltelített pályákon, már korántsem ilyen rózsás a helyzet. Egy szakvizsga előtt álló, fiatal orvos elárulta: hat év tanulás után, két felsőfokú nyelvvizsga birtokában mindössze bruttó 130 ezer forint üti a markát egy havi munkájáért. Veszélyességi pótléka bruttó 23 ezer forint. A szakember fizetését mellékállásban további bruttó 70 ezer forinttal és átlagosan 35 ezer forint paraszolvenciával egészíti ki. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kereseti statisztikája szerint is bruttó 131 ezer forint a szakvizsga előtt álló orvosok alapfizetése.

Ügyvédjelöltek, tanárok, titkárnők: nincsenek túlfizetve

Nincsenek túlfizetve a jogi pálya elején állók sem. Egy jelenleg is ügyvédjelöltként dolgozó fiatal arról panaszkodott: felsőfokú német és középfokú angol nyelvvizsgával, zsebbe fizetve, 80 ezer forintot keres. Az állami statisztika szerint ügyvédjelöltként bruttó 114 ezer, míg kezdő jogászként bruttó 206 ezer forint járna neki. Tanárként szintén nem lehet meggazdagodni. Egy tizenhat éves szakmai gyakorlatot felmutató pedagógus bére jelenleg bruttó 147 ezer forint. A tanári munkát végzők fizetését ennyi gyakorlattal alapfokú intézményben bruttó 142 ezer, középiskolában 152 ezer, míg a felsőoktatásban bruttó 192 ezer forintban állapítja meg az AFSZ statisztikája.

Sok esetben a nyelvtudás lehet a nagy vízválasztó. A fórumozók szerint diplomás és nyelvvizsgával is rendelkező titkárnők, adminisztrátorok bruttó 150-200 ezer forintot, míg ezek hiányában legfeljebb bruttó 110 ezer forintot kapnak a szakmában eltöltött évek számától függetlenül. Elrettentésül mindezek ellenkezőjére is akad példa: egy vidéki, két nyelven beszélő fiatal titkárnő mindössze nettó 59 ezer forintot visz haza hó végén. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint bruttó 137 ezer forintot ér egy titkárnő munkája, de fizetésük az évek múlásával sem emelkedik számottevően - a statisztika szerint az összeg 10 év után alig 12 ezer forinttal magasabb.

Tetoválással havi félmillió

Akadnak olyanok, akik általános iskolai végzettséggel is remekül megélnek, igaz, kevésbé szokványos területen. Egy lassan 12 éve tetoválással foglalkozó úriember főszezonban akár 500-800 ezer forintnyi testdíszt is felvarr havonta, míg az rosszabb időszakban is legalább havi 200-300 ezer forint jön össze...

Takács Gabriella