Vágólapra másolva!
A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal adatai szerint júniusban kétezer, ám júliusban már dupla ennyi frissdiplomás keresett állást. Jelenleg több mint 42 ezer álláskereső fiatal szerepel a munkaügyi központok nyilvántartásában. Nehezíti az elhelyezkedést a fiatalok irreális bérigénye - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelenleg állás nélkül tengődő diplomás fiatalok többsége tanítóként, közgazdászként, mezőgazdasági mérnökként, irodai adminisztrátorként, középiskolai tanárként, jogászként, óvónőként, szociális munkásként szeretne elhelyezkedni. Az álláspiaci szerencsét azonban nagymértékben meghatározza, milyen szintű az iskolai végzettség, mennyire kelendő a szerzett tudás, melyik régióban és milyen hozzáállással keres üres posztot a fiatal.

A mérnököknek megnőtt a bérigénye

A lap által megszólaltatott Horváth Éva, a Jobserver Kft. ügyvezetője úgy látja: a keresett szakmákban elhelyezkedni akaró mérnököket az utóbbi időben nagyon elkapatta a munkaerőpiac, ezért többnyire irreális bérigényekkel állnak elő. Horváth szerint jobb a helyzet a tömegképzéseken végzett fiatalok esetében: ez a réteg ugyanis csak elhelyezkedni szeretne, bármi áron.

A regisztráltak nagy része általános iskolát végzett

Ám a legtöbb munka nélkül lévő fiatalnak csak általános iskolai végzettsége van, vagy egyáltalán nem rendelkezik szakképesítéssel. Számuk meghaladja a 15 ezret. Ugyanennyien vannak a frissen érettségizettek. A regisztráltak közel egyharmada szakközépiskolát, technikumot vagy gimnáziumot végzett.