Egy héttel korábban kapnának fizetést a közalkalmazottak

Vágólapra másolva!
Új szolgáltatásokkal jelenne meg a következő években a Magyar Államkincstár (MÁK). Egyike ezeknek egy technikai változtatás, amellyel egy héttel is gyorsabban pénzükhöz juthatnának a közalkalmazottak - számolt be az intézmény terveiről Katona Tamás elnök.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság arról ír, Katona Tamás, a MÁK elnöke szerint szerencsétlen az a mai gyakorlat, hogy az önkormányzatok által foglalkoztatott közalkalmazottak bérét a kincstár bérszámfejti, majd az ez alapján járó összeget átutalja az önkormányzatok kereskedelmi bankoknál vezetett számláira, és a helyhatóságok innen teljesítik a kifizetést. Katona szerint ezzel a többlettranzakcióval a tárgyhó 25. napja helyett csak a rákövetkező hónap 3. napján kapják meg az alkalmazottak a bérüket.

Megtakarítás is lenne

A MÁK azzal kíván segíteni a helyzeten, hogy a jövőben maga nyit számlákat nemcsak a helyhatóságok, de olyan más állami pénzeket használó szervezetek számára is, amelyek a kiadások legalább 80 százalékát állami támogatásból fedezik. Ha sikerülne átterelni ezekre a számlákra a közszféra sok tíz milliárd forintnyi bérkiadását, az jelentős megtakarítást eredményezhetne.