Vágólapra másolva!
Május-júliusban a munkanélküliségi ráta 7 százalék volt, a foglalkoztatottak száma lényegesen nem változott. A reálkeresetek január-július között 6,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma kiadott, második negyedéves jelentésében.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottak száma május-július hónapok átlagában 3 millió 949 ezer volt, a munkanélkülieké 297 ezer főt tett ki. A foglalkoztatottak száma 15 ezer fővel több, a munkanélkülieké 14 ezer fő¬vel kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Mindkettő lényegében változatlan szintet, azaz a mintavételi hiba¬határon belüli változást jelent az egy évvel korábbihoz képest. A munkanélküliségi ráta 0,3 szá¬zalékponttal, 7 százalékra csökkent.

A költségvetés területén minden hónapban kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban, hét hónap átlagában 4,6 százalékkal csökkent a létszám. A versenyszférában ugyanebben az időszakban 0,7 százalékos növekedést mértek úgy, hogy az első félévi, egyre kisebb mértékű emelkedést júliusban már enyhe létszámcsökkenés váltotta fel. Eközben a nonprofit szervezeteknél 14 százalékkal emelkedett az alkalmazotti létszám.

181 500 forint a bruttó átlagkereset

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó bruttó átlagkeresete 2007. január-júliusban 181 500 forintot, a nettó átlagkereset 112 400 forintot tett ki. A bruttó átlagkeresetek nominálisan 8,2 százalékkal, a nettó bérek 1,8 százalékkal nőttek. Ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékkal nőtt, míg a költségvetés területén 1,0 százalékkal csökkent a keresetek nettó értéke. Január-júliusban a nettó keresetek szerény növekedése mellett a fogyasztói árak 8,5 százalékkal emelkedtek, így a reálkeresetek összességében 6,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a vállalkozásoknál 4,6 százalékkal, míg a költségvetés területén 8,8 százalékkal csökkent a nettó keresetek reálértéke.