Állásbörzék külföldi munkát keresőknek

Vágólapra másolva!
Közel negyven kiállító és több száz érdeklődő részvételével pénteken Esztergomban nemzetközi állásbörzét tartottak a városi sportcsarnokban. Aki elszalasztotta a rendezvényt, nem késett le a kiállítókról. Szombaton az EU tagországaiból érkezett cégek és munkavállalási tanácsadók Budapestre jönnek, és a Benczúr házban folytatják munkaerő-toborzásukat.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi mobilitási hét keretében a héten Európa 230 városában rendeznek állásbörzéket. Az EU kezdeményezésének célja, a munkavállalók körében a külföldi munkavállalás népszerűsítése. Ennek jegyében az EU tagországaiból érkezett cégek és munkavállalási tanácsadók pénteken Esztergomban mérték fel a helyi munkaerőpiacot.
A standok között sétálva és a cégek képviselőivel beszélve kitűnt, hasonlóak az álláspiaci trendek Európában. A keleti uniós tagországokból elsősorban gépész-, villamosmérnököket, informatikusokat, orvosokat, fogorvosokat várnak a diplomások közül. Keresettek a szakmunkások - különösen az építőipar területén. Minden nyugati uniós tagállamba vár a vendéglátóipar pincéreket, szakácsokat, felszolgálókat.

Csontozóként heti 350 euró

Egy ír élelmiszeripari cég csontozókra, hentesekre vadászott és heti 350 eurós fizetést kínált. Egy skót hajókat gyártó vállalat gépész- és villamosmérnökök után kutatott. A svéd kiállító első helyen az egészségügyi területen megfigyelhető munkaerőhiányt említette, a németek pedig egyelőre csak méregetik a magyar piacot. A német gazdaság az utóbbi egy évben pörgött fel. Jelentősen csökkent a munkanélküliség és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a munkaerőhiány, főként mérnökből és építőipari szakmunkásból van hiány.
A nemzetközi állásbörze szombaton Budapesten a Benczúr utcában található Benczúr házban folytatódik. Mivel a kiállítók nagy része külföldi, ezért a hatékony kommunikációhoz angolul kell tudni vagy érdemes egy angolul beszélő barátot vinni...