Összetartóbbak a magyar munkavállalók

Vágólapra másolva!
Magyarországon jóval kevesebben használják munkájukhoz a számítógépet, mint az Európai Unió átlaga. Több viszont a magyar női vezető és a dolgozói összetartás is erősebb - ismertette Jorma Karppinen, az élet- és munkakörülményekkel foglalkozó európai alapítvány igazgatója Budapesten egy felmérés eredményeit.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a munkavállalók 29,4 százaléka használja munkájához a számítógépet. A nyugati uniós tagországokban (EU15) ez az arány 49,8 százalék, míg a Magyarországgal együtt, 2004-ben csatlakozott tíz tagországban 32,9 százalék. A munkakörülményeikkel elégedett munkavállalók aránya Magyarországon nem sokkal különbözik az EU tagországok átlagától. Az alapítvány reprezentatív felmérése szerint a magyar munkavállalók 75,9 százaléka elégedett munkakörülményeivel, az EU-15 országokban 84,8 százalék, a kelet-közép-európai tagországokban 77,2 százalék. A magyar dolgozók 30,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy közvetlen főnöke nő, az EU-15-öknél 23,9 százalék, a keleti tagországokban 28,3 százalék az arány.

Érdekesség, hogy a kollegiális szolidaritás erősebb Magyarországon, mint a közösségben általában. A magyar munkavállalók közül 79,9 százalék nyilatkozott arról, hogy számíthat munkatársai segítségére, az EU egészében az átlag csak 67,6 százalék.