Képzési program indul a közszférából elbocsátottaknak

Vágólapra másolva!
Startol a közszférából elbocsátottak számára indított Új Pálya program. A két éves projekt során 5500 volt közszférás tanulhat térítésmentesen új szakmát vagy nyelvet. Ha a program sikeres lesz, 2009 nyara után újra indulhat.
Vágólapra másolva!

A program az EU és a kormányzat által finanszírozott TÁMOP.2.3.1. keretében valósul meg. Dr. Fodor Imréné projektigazgató úgy tájékoztatott: a programban azok a volt közszférában dolgozók (oktatási, egészségügyi,- igazságügyi, területek vagy fegyveres szervek dolgozói, köztisztviselők, közalkalmazottak) vehetnek részt, akiket 2006. július elsejét követően bocsátottak el, vagy munkaadójuk már írásban nyilatkozott közelgő felmentésükről. A pályamódosítást választók a projekttel együttműködésben álló - egyelőre mintegy 50 - képző intézmény OKJ-s szaktanfolyam-kínálatából szemezgethetnek. A kínálatot az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál régiónként regisztrált hiányszakmákból állították össze. Jelenleg 120 szakmából lehet választani. A projektigazgató várakozásai szerint a nyelvi és az informatikai képzések lesznek a legnépszerűbbek. Dr. Fodor Imréné arról is beszámolt: a rendelkezésre álló 2 milliárdos keretből 2009. augusztus. 17-ig 5500 volt közszolga tanfolyamát lehet finanszírozni.

A képző intézményt kell először megkeresni

A választott (minimum 150, maximum 1500 órás) szakképzésre akkor is jelentkezhetnek az elbocsátott köztisztviselők, ha leendő munkaadójuk írásban nyilatkozik arról, hogy a munkakör betöltéséhez szükség van az adott képesítésre, ám ez nem feltétel. A szaktanfolyamokat akár a felmentési idő alatt is el lehet kezdeni.

A pályamódosítás iránt érdeklődőknek a munkaügyi kirendeltségeket, vagy a program honlapján (www.ujpalya.hu) található képző intézményeket kell személyesen megkeresniük és itt a szükséges dokumentumokat kitölteni. A jelentkezők a pályázat eredményéről 15 napon belül kapnak értesítést.