Elszálltak a brit vezetői fizetések

Vágólapra másolva!
Az átlag munkavállaló fizetésének több mint százszorosát keresik a legnagyobb brit cégek topmenedzserei. A vállalatvezetők így hetente kétszer annyit keresnek, mint a legtöbb munkavállaló egész évben. Ráadásul a jövedelmi különbségek folyamatosan nőnek. A lista élén a BP vezére áll, őt követi a Tesco első embere - számol be az Inforádió. 
Vágólapra másolva!

Lord Browne, aki az év elején volt kénytelen távozni a BP éléről, mert kiderült, hogy hazudott a bíróság előtt homoszexuális szeretőjéről, 2006-2007-ben 10,6 millió fontot (3,6 milliárd forintot) keresett. A Tesco áruházlánc első emberének, Sir Terry Laehy-nek a keresete tavaly 6,8 millió font (2,2 milliárd forint) volt. Ezzel szemben egy polcfeltöltő 11 100 fontot (4 millió forint), egy élelmiszerbolt vezetője pedig 18 500 (6,5 millió forint) fontot keres évente.

A britek 30 ezer fontot keresnek évente

Nagy-Britanniában tavaly mintegy 30 ezer font (10,8 millió forint) volt a dolgozók évi átlagbére. A cégvezetők fizetése viszont öt év alatt megduplázódott, így 2006-ra elérte a 3,2 millió fontot (átlagosan 1,1 milliárd forintot.) A felsővezetők és a beosztottak közti bérkülönbség folyamatosan nőtt. Tavaly átlagosan 16 százalékkal nőtt a topmenedzserek fizetése - szemben a munkavállalók 3,5 százalékos béremelkedésével. A jövedelemolló hét év óta most a legszélesebb: 2000-ben 39-szer, ám most 109-szer keres többet egy topmenedzser egy átlagmunkásnál Nagy-Britanniában. A bérkülönbségek felháborították a politikusokat és a szakszervezeti vezetőket, akik egyenesen groteszknek nevezték a juttatások között tátongó szakadékot. "A topmenedzsereknek nincs szégyenérzetük" - jelentette ki a statisztika hallatán Brendan Barber, a Szakszervezetek Kongresszusának főtitkára, Brendan Barber. Szerinte ugyanis nehéz elhinni, hogy a cégvezetők kétszer olyan keményen dolgoznának a pénzért, mint öt éve.