Emelkednek a fizetések a magánszektorban

Vágólapra másolva!
A Towers Perrin tanácsadó cég felmérése szerint jövőre nominálisan 6,5 százalékkal reálértékben 2,7 százalékkal emelkednek a fizetések. Lesznek azonban cégek, melyek fizetésemelés helyett a béren kívüli juttatásokkal kompenzálnak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a hierarchia minden szintjére vonatkozóan terveznek fizetésnövelést a vállalatok, és főleg a termelésben dolgozók pozíciói javulhatnak a következő évben. A kutatásból kiderül, hogy mind Romániában, mind Szlovákiában nagyobb mértékben emelkednek a reálbérek a magyarországinál. Romániában 4,9, Szlovákiában 3,5 százalékos emelkedés várható. A magyarországinál kisebb mértékben nőnek a cseh reálbérek (1,9 százalék). A Towers Perrin a világ több mint félszáz országában összesen mintegy kétezer nagy és közepes céget kérdezett meg.

Vannak optimistább becslések

A kifejezetten Magyarországra készült becslések közül a Hewitt jövedelemfelmérése a Towers Perrinénél is optimistább, hiszen jövőre nominálisan 6,5-7,4 százalékos béremelést jósol. A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. felmérése keretében megkérdezett 315 cég ezzel szemben csak 5,6-6 százalékos növelést tervez.

Béren kívül kompenzálnak

A vállalatok egy része azonban a tanácsadók prognózisától és az OÉT-ajánlástól függetlenül nem tervez emelést. A Hewitt előrejelzése szerint inkább béren kívüli juttatásokkal igyekszik "növelni" a dolgozók beret és elégedettségét - írja a lap..
A béren kívüli kompenzáció éves szinten személyenként 120-450 ezer forint között mozog. Egy másik tanácsadó cég, a Hay Group adatai alapján ez az összeg a fizikai dolgozóknál 190, az irodai dolgozóknál 210, a szakembereknél 220 ezer forint körül alakul. A legtöbb dolgozó az adómentes juttatások közül válogathat. Legnépszerűbb az étkezési utalvány, az üdülési csekk, és az internet-hozzájárulás.