Messze az alku a jövő évi béremelésről

Vágólapra másolva!
Jelentős kompromisszumvállalás kellene ahhoz, hogy a mai tárgyaláson megegyezzen az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói és munkáltatói oldala a jövő évre országosan ajánlható keresetemelési mértékről. A munkáltatók feltételesen 4,5 százalékot ajánlanak, a szakszervezetek 10 százalékot akarnak.
Vágólapra másolva!

Nagy a különbség a szociális partnerek között a jövő évi béremelések mértékéről. A munkáltatók eddig feltételhez kötve bruttó 4,5 százalékos emelést javasoltak, a szakszervezetek viszont 10 százalékot kérnek. A kormány már korábban ugyancsak 4,5 százalékot javasolt a tárgyaláshoz.

A munkáltatói érdekképviseletek egy része még a 4,5 százalék megvétózását is bejelentette, ha nem sikerül a mezőgazdaságban és a kereskedelemben ágazati szintű megállapodást kötni az országosnál alacsonyabb szakképzettek bérminimumáról. A munkáltatók azt akarják kiharcolni, hogy az országos szabályoktól eltérően január 1-jétől az első félévre ne emeljék 75 300 forintról 86 300 forintra, hanem csak 80 ezer forintra a szakképzettek bérminimumát. Ma akkor kezdődhet meg az alku az országos ajánlatról, ha a két ágazatban már egyezségre jutottak a szakképzettek bérminimumáról.