A munkahelyi unalom beteggé tesz

Vágólapra másolva!
A jelenség nem új, ám egy svájci vezetési tanácsadó nevet adott neki és könyvet írt róla. Bore out: ez a veszély leselkedhet azokra a dolgozókra, akik unatkoznak a munkahelyen és úgy tesznek, mintha dolgoznának. Állami alkalmazottak, nem egyértelmű felelősségi körrel dolgozók lehetnek érintettek. 
Vágólapra másolva!

A bore out a munkahelyi kiégés (burn out) ellentétpárja, bár egészségügyi következményei miatt ugyanolyan veszélyes. Azok a dolgozók szenvedhetnek a bore out-ban, akik unatkoznak munka közben, akiket nem érdekel munkájuk, nem kapnak feladatokat és úgy tesznek, mintha dolgoznának. A munkával való elégedetlenség és az önbecsapás elegye teszi valójában először pszichésen, majd fizikailag is beteggé a munkavállalókat. Erősítheti a bore out kialakulását a túl sok előírás, a szűk döntési jogkör. Az érintettek frusztráltak, mert nem ismerik el munkájukat és nem tudják tudásukat használni. Hogy kik érintettek? A "Diagnose Bore out" című könyv szerzője, Philippe Rothlin szerint nagy számban az állami hivatalok dolgozói, de sokan a szolgáltatói szektorban dolgozók közül is.

Félnek a munkanélküliségtől

Aki egyszer belekerül ebbe a helyzetbe, nehezen mászik ki belőle. A környezete ugyanis azt mondja, sugallja, "becsüld meg a munkahelyedet, nehéz olyat találni, amellyel teljesen elégedett vagy." Hosszú távon azonban csak úgy kerülhetjük ki a bore out csapdáját, ha érdeklődési körünk és kihívás alapján keresünk munkahelyet. Az értelmetlen és unalmas munkát csak bizonyos ideig érdemes vállalni.