Hálapénzben európai éllovas Magyarország

Vágólapra másolva!
Európában Magyarországon fizetnek a legtöbbet a betegek az orvosoknak, akkor is, ha nem muszáj - írja a Népszabadság a Tárki felmérésére hivatkozva. Eszerint az elmúlt években körülbelül 30 és 100 milliárd forint körül volt az orvosoknak adott hálapénz becsült összege. A leggyakrabban még mindig a sebészek és a szülészek kapják.
Vágólapra másolva!

A körülmények miatt nehéz pontos adatokat mondani. Ám a kutatás szerint az orvosok legnagyobb eséllyel a hölgyektől, illetve a nyugdíjasoktól, ezen belül is a budapestiektől számíthatnak főként hálapénzre. A lakosság kevéssé a korrupció részének, inkább bevett jelenségnek tekinti a hálapénzt. Érdekes, hogy az emberek általában véve negatívan ítélik meg ezt a jelenséget, ennek ellenére sokan fizetnek, ha orvoshoz kerülnek.

Szülészeknek szinte mindenki fizet

A kórházi orvosok összességében már ritkábban kapnak borítékot, a szülészeknek továbbra is szinte mindenki fizet hálapénzt. A megkérdezettek szerint a betegek negyede ad a háziorvosnak hálapénzt. A kórházi orvosokkal kapcsolatban azonban már nincs területi különbség. A kutatás arra is rámutatott: a hálapénz alig-alig csökkent a szülészek, és a sebészek körében. Az emberek szinte kötelezőnek érzik e két szakmában a boríték átadását. Csak a paraszolvencia rangsorában ezután következő két szakma - a gyermekorvos és belgyógyász - esetében jelez valóban hálát a külön pénz.