Tönkreteheti a karrierépítést az alkohol

Vágólapra másolva!
Komolyan alááshatja karrierjét az alkoholfogyasztásban mértéket nem ismerő dolgozó. A minap például egy kereskedelmi vállalat több menedzsere is a detoxikálóban fejezte be a céges partit. Ráadásul a kábítószer-és alkoholfogyasztás felelős a munkahelyi balesetek mintegy 30 százalékáért - írja a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

Az évzáró rendezvényeken szinte kötelező alkoholfogyasztás kis mértékben nem okoz gondot. Ám a magát sárga földig leivó munkatárs nemcsak fejfájással, hanem azzal is számolhat: kollégái, főnökei között lesznek olyanok, akik bizony megjegyzik az illuminált viselkedést- hívja fel a figyelmet a Világgazdaság írásában Szabó Edit pszichológus, életviteli tanácsadó. Ráadásul az alkohol csak látszatra enyhíti a napi stresszt. Nem oldja meg a problémákat, sőt előbb-utóbb ellehetetleníti a munkájában a menedzsert, aki akár az alkoholizmusig ihatja magát.

A rendszeresen italozók 70 százaléka aktív dolgozó

Nem árt tudni: az összes munkahelyen bekövetkezett tragédia legalább 15-30 százalékáért az alkohol és a drogok tehetők felelőssé, ráadásul az alkoholfogyasztók 70, míg a kábítószer- problémával küzdők 60 százaléka aktív dolgozói állományban van. Az alkoholt és a kábítószereket többnyire a látszólagos problémamegoldás eszközeként használják, ellazulás céljából vagy a sikertelenség érzésének tompítására, esetleg az egyhangú munka és az életmód színesítésére. Szabó Edit szerint érdemes szakemberhez fordulni, ha valaki észleli magán, hogy túl sokszor nyúl a pohár után. Célszerű figyelni a kollégákat is, ha valaki túl gyakran fogyaszt alkoholt, esetleg már az íróasztalfiókjában vagy a kabátzsebében is ott van a laposüveg, akkor segíthetünk neki. Bár a támogatást ilyenkor az alkoholgondokkal küzdő visszautasítja - ám ha szembesítjük a problémával és annak következményeivel, akkor előbb-utóbb hathatunk rá - mondja a pszichológus. A munkahelyeken egyébként bármikor ellenőrizhetik a munkára képes állapotot - így az alkoholos befolyásoltság akár elbocsátási ok is lehet.