[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
versenyszféraalkumegegyezésOrszágos Érdekegyeztető Tanács

Megegyezés született a jövő évi béremelésről

2007.12.22., 8:59|Utolsó módosítás:2007. 12. 22., 8:59|

Két hónapnál is tovább tartott a jövő évi béremelésekről szóló alku az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Végül 5-7,5 százalék közötti emelésről született megegyezés, ami egyébként csak ajánlás a versenyszféra munkáltatóinak, ám mindenképpen iránymutató.

JÁTSSZ ONLINE!

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteken, hogy a jövő évre bruttó 5-7,5 százalékos keresetemelést ajánl országosan a versenyszférának. Az október 12-én kezdett tárgyalás sok forduló és alku után vezetett erre az eredményre. Az országos bérajánlást minden évben az ágazati és helyi bértárgyalásokhoz használják fel a gazdaság szereplői.

Lassan született meg az alku

A pénteki tárgyalás úgy kezdődött, hogy a munkáltatói oldal még a múlt vasárnap ajánlott 5-7 százalékból is visszalépett 4,5-7 százalékra, a munkavállalói oldal pedig a vasárnapi 6,5-8,5 százalékról 6-8 százalékra mérsékelte igényét.

A munkáltatói oldal visszakozása miatt a munkavállalói oldal kétoldalú zárt tárgyalást kezdeményezett. Ennek végén a munkáltatói oldal 4,75-7 százalékra, vagy egy értékes 6 százalékra módosította ajánlatát, a munkavállalói oldal pedig 5,5-7,5-re csökkentette igényét. A kormányzati oldal kérte, hogy a 0,5 százalékos különbség ne akadályozza a megegyezést, ezt oldják meg valahogy. Ezért újabb zárt tárgyalást tartottak, amelynek eredménye az 5-7,5 százalékról szóló megegyezés. A pénteken aláírt megállapodás kéri az ágazati bértárgyalások résztvevőit, hogy a lehetőségek szerint dolgozzanak ki garantált bértarifákat, és ezt szerepeltessék a kollektív szerződésben.

Általában többet emelnek az ajánlásnál

Amióta bérszabályozás helyett az országos érdekegyeztető fórum ajánlásai   befolyásolják az országos bérek alakulását a versenyszférában, csak egyszer fordult elő, 1999-ben, hogy a bruttó béremelés javasolt felső határánál alacsonyabb bérkifizetést regisztrált az év végén országos átlagban a Központi Statisztikai Hivatal.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »