Vágólapra másolva!
2007. szeptember-november közötti időszakában 316 ezren voltak állás nélkül. A munkanélküliségi ráta 7,5 százalékos volt, ami kettő tizedszázalékkal magasabb az egy hónappal korábbinál és megegyezik az egy évvel korábban mérttel - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A magyar munkanélküliségi ráta továbbra is magasabb az EU 15 (6,7 százalék) és a 27 tagú unió (6,8 százalék) átlagánál. Ráadásul Magyarországon kevesebben dolgoznak most, mint egy évvel korábban. A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma ugyanis átlagosan 3 millió 922 ezer volt, közel 37 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Igaz az is, hogy ez statisztikai hibahatáron belüli elmozdulás.

Alacsonyabb foglalkoztatási ráta

A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,3 százaléknak felelt meg, ami közel fél százalékponttal kevesebb az előző évi adathoz képest. Pozitívum, hogy 1,6 százalékponttal csökkent a 24 év alatti munkanélküliek aránya. Körükben a munkanélküliségi ráta 18,5 százalék. Aggasztó ugyanakkor, hogy a munkanélküliek közel fele (45,8 százalék) egy éve vagy régebben keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,7 hónap.