A tanuló álláskeresők fele munkához jut

Vágólapra másolva!
A Munkaerőpiaci Alapból támogatott képzések résztvevőinek 43,3 százaléka jut munkához a képzést követő három hónapon belül. Könnyebb harminc éves kor alatt és diplomával az elhelyezkedés - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kutatásából.
Vágólapra másolva!

2006-ban a munkaügyi kirendeltség által ajánlott képzéseknél az átlagos költség személyenként 262 ezer forint volt. Az álláskereső által javasolt és a munkaügyi kirendeltség által elfogadott képzések személyenként 158 ezer forintba kerültek. A képzést követően három hónappal az ajánlott képzésben résztvevők 41,1 százaléka, az elfogadott képzést elvégzők 51 százaléka munkához jutott.

A diplomások 60 százaléka munkához jutott

A legalacsonyabb, 34 százalékos arányban azok helyezkedtek el a tanfolyamok után, akiknek legfeljebb 8 általános iskolai végezettségük volt és ajánlott képzésben vettek részt. Azok a felsőfokú végzettségűek, akik elfogadott képzésben szereztek valamilyen kiegészítő képzettséget 60,7 százalékban rendelkeztek munkával három hónap után.

55 év felett a legnehezebb a helyzet

Életkor szerint a legkedvezőtlenebb 29,9 százalékos arányban az 55 év felettiek helyezkedtek el az ajánlott képzést követően, a legjobb 55,5 százalékos arányban a 20-24 év közötti, elfogadott képzésben résztvevők. A tartósan munkanélküliek a tanfolyamok ellenére is nehezen helyezkednek el, a képzéseket követően 27,6 százalékuk rendelkezett csak munkával.

22 ezren képezték magukat

Az ajánlott képzések résztvevőinek létszáma 17 500, az elfogadott képzések létszáma 4900 volt. A Munkaerőpiaci Alapból finanszírozták azoknak a munkaviszonyban állóknak a képzését is, akik további foglalkoztatását csak így vállalták munkáltatók. A képzésekben 2400 munkaviszonyban álló vett részt, 92,4 százalékuk továbbra is abban a munkakörben dolgozott amelyre az átképzés szólt. Ezekre az átképzésekre csak 120 ezer forintot kellett költeni személyenként mert a tanfolyamok finanszírozásában a munkáltatók is részt vettek.