Vágólapra másolva!
A romák, a 40 körüli nők és a kisgyermekes anyukák esnek leggyakrabban diszkrimináció áldozatául a munka világában. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly 17 esetben állapított meg a foglalkoztatónál hátrányos megkülönböztetést. A diszkrimináció csaknem 21 millióba került a munkaadóknak.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi diszkrimináció gyakori áldozatai a kismamák. Egy csaknem 10 éve minisztériumi főosztályvezetőként dolgozó nő 2006 februárjában, gyermeke születése miatt vett ki fizetés nélküli szabadságot. Néhány hónappal később azonban vezetői megbízásának visszavonásáról, egyben leminősítéséről értesítették. A minisztérium a döntést átszervezésekkel indokolta. Az osztályvezető elmondása szerint átszervezésről szó sincs, mivel az általa vezetett osztályon minden változatlan, ráadásul szakmai és alkalmassági kifogás sem merült fel ellene korábban. A hölgy szerint a visszaminősítésre kizárólag a gyermekszülés miatt került sor, így az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Az ügy és a körülmények részletes vizsgálata után végül kiderült, hogy a nő gyanúja beigazolódott, ráadásul a minisztérium nem is először követett el ilyen jogsértést. A minisztériumnak 1,5 millió forintjába került az ügy.

37 évesen öreg a munkához?

Szintén nem ritka az életkor alapján való megkülönböztetés. Egy németül felső, angolul középfokon beszélő, közgazdasági és külkereskedelmi végzettségű nőt például azért nem vettek fel egy egészségügyi intézménybe idegen nyelvű ügyintézőnek, mert túl idősnek találták. "Állásinterjún azt mondták, 37 évesen már öreg vagyok a munkakörhöz, és biztos nem tud majd szót érteni a cégnél dolgozó fiatalos csapattal - mondta a sértett. Az EBH ebben az esetben is megállapította a jogsértést. Elrendelte az ügy nyilvánosságra hozatalát és eltiltotta a munkaadót a további jogsértéstől.

Nem túl könnyű a helyzet roma álláskeresőként vagy dolgozóként sem. Roma munkavállalók egy csoportja egy munkaerő-kölcsönző cég csomagolói álláshirdetésére jelentkezett. Ám a munkaközvetítő vezetője a pályázók láttán azonnal nemleges választ adott, azzal az indoklással: a meghirdetett munkára "csak magyar" származású jelentkezőket várnak. Ráadásul mindezt nem is személyesen közölte az érintettekkel: csupán a munkásokat szállító busz sofőrje tolmácsolta az üzenetet. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az ügy részletes kivizsgálása után a romákat elutasító munkaadót 1 millió, míg a munkaközvetítő céget 2 millió forintra büntette.

Nem akartak romákkal takaríttatni

Egy másik alkalommal roma takarítók panaszolták be munkaadójukat, egy takarító vállalatot. A felettesek folyamatosan sértő megjegyzéseket tettek rájuk, miközben rendszeresen az orruk alá dörgölték: nem kívánnak romákkal együtt dolgozni. A sértettek munkaszerződését a cég először átszervezésekre és névváltozatásra hivatkozva felbontotta és újat kötött velük. Ám a második munkaszerződésben már 1 hónap próbaidőt kötöttek ki új elemként. Letelte után pedig azonnal elbocsátották a munkavállalókat. Ugyan a cég azzal érvelt, hogy országos viszonylatban a cégnél dolgozó munkavállalók közel fele roma származású, ezt az érvet az EBH nem fogadta el. A takarító vállalatot végül eltiltották a jogsértő magatartás további folytatásától.

Tavaly 21 milliónyi bírságot


Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság osztályvezetője úgy tájékoztatott: 2007-ben 756 különböző ügy került a hatóság látóterébe. Hozzátette, a sértettek gyakran nem is tudják, mi a teendő, ha diszkriminációt tapasztalnak. Az esetek közel felében, 347-ben ugyanis nem kértek konkrét vizsgálatot, kizárólag aziránt érdeklődtek, hogyan kaphatnak jogorvoslatot vagy hová fordulhatnak segítségért, ha bajban vannak. A főosztályvezetőtől azt is megtudtuk: a munkaadók is egyre jobban számolnak az Egyenlő Bánásmód Hatóság létével. Tavaly 1117 hatósági bizonyítványt adtak ki különféle munkáltatóknak annak igazolására, hogy adott időszakban nem sértették meg az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság egyébként 2006-ban 27, míg 2007-ben 29 esetben hozott elmarasztaló határozatot, ezek közül 17 esetben foglalkoztatóknál, tavaly 20,8 milliós bírtságot szabott ki. A legsúlyosabb jogsértést elkövető munkaadó 4,5 milliós bírságot fizetett.

Takács Gabriella