Eltűnt 37 ezer dolgozó a közszférából

Vágólapra másolva!
Az előző évben 37 ezerrel csökkent a közszféra létszáma, az egészségügyben 16 ezer ember vesztette el az állását, a közigazgatásból tizenötezernél is többen távoztak, a többieket az oktatás területéről menesztették. Nincsenek pontos adatok, ki hol folytatta pályafutását - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elbocsátott dolgozók közül többen nyugdíjba mentek, és mintegy félezren választották az úgynevezett Prémium évek programot. Számukra foglalkoztatójuk heti 12 óra időtartamú munkát rendelhet el. Végkielégítés helyett pedig korábbi illetményük 70 százalékát kapják. Az elbocsátottak közül többen tanulásba fogtak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 806 ex-közszolgát iskolázott be, legtöbben nyelvi, számítástechnikai, pályázatírói képzést választottak, de volt, aki masszőrnek, számviteli ügyintézőnek tanul.

Huszonnyolcan vettek fel pályamódosító hitelt

Ezen kívül lehetőség nyílik pályamódosító hitel felvételére a Magyar Fejlesztési Banknál 3 milliós összeghatárig. Ezzel azonban mindössze huszonnyolcan éltek. A többiekről egyelőre keveset tudni - írja a lap. A személyzeti tanácsadók szerint az elbocsátottak többsége a kapcsolatai felhasználásával igyekszik új poszthoz jutni, egy részük pedig feketemunkásként vagy újdonsült kényszervállalkozóként dolgozik. A tanácsadók úgy becsülik: a versenyszféra jó, ha ezer főt felszívott közülük.