Számítógép is igényelhető a távmunka-pályázaton

Vágólapra másolva!
Idén is pályázhatnak vállalkozások távmunkahelyek létrehozására. A korábbi évekkel ellentétben nem csupán a távmunkában alkalmazott dolgozók keresetéhez és képzéséhez igényelhető támogatás, hanem számítógépes eszköz- és programvásárláshoz is. Várhatóan februárban írják ki a pályázatot - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján közölt tájékoztatóból.
Vágólapra másolva!

A korábbi években a pályázók fő támogatása az volt, hogy a távmunkában alkalmazott dolgozók keresetét részben átvállalta a Munkaerőpiaci Alap. Általában dolgozónként 50-70 ezer forintos havonkénti összeget nyerhettek el fél éves időszakra, valamint ennek járulékköltségeit, de fél évig a támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást is vállalniuk kellett. A távmunkában alkalmazott dolgozók képzéséhez általában 50-60 ezer forint körüli összeget lehetett elnyerni. A múlt évben például az 500 millió forint támogatási keretből 730 dolgozó távmunkában történő alkalmazásához kaptak támogatást a pályázók.

600 millió forint áll rendelkezésre

Az idei pályázaton a 2002-ben kiírt első pályázathoz hasonlóan ismét elnyerhető majd támogatás a számítógépes eszköz- és programvásárláshoz. A múlt évben is 500 millió forint értékben írtak ki a távmunkahelyek támogatásához a pályázatot, az idén viszont 600 millió forint áll rendelkezésre. Ezen belül 283 millió forintból finanszírozható majd a távmunkások kereseti költségeinek részbeni átvállalása, 30 millió forintból képzésük, 90 millió forintból a számítógépes eszköz és programvásárlás, 17 millió forint fordítható a bonyolítási költségekre és az eredmények követését szolgáló monitoring finanszírozására. További 170 millió forintot a jövő évre áthúzódó kereseti támogatásra lehet majd felhasználni, illetve 10 millió forintot a jövő évi monitoring költségekre. Az idei pályázatot a tervek szerint februárban teszik közzé.