Magánnyomozókat keresnek Romániában

Vágólapra másolva!
Szerelmi ügyekkel alig foglalkoznak a román magándetektívek, inkább üzleti tárgyalások előkészítésére veszik igénybe munkájukat a kliensek - egyebek között ez is kiderült azon a szakmai találkozón, amelyet a Romániai Detektívek Országos Egyesülete első ízben szervezett a háromszéki Bálványosfürdőn.
Vágólapra másolva!

Az erdélyi Krónika szerint mintegy ötven magánnyomozó vett részt e tanácskozáson, amelyen jelen voltak a román belügyminisztérium képviselői is. A 2000-ben bejegyzett egyesület 150 tagot számlál. Romániában a magándetektív ágazat rendkívül dinamikusan fejlődik, jelenleg mintegy 1500 szakembert foglalkoztat, de a piac legalább 5000 embert igényel. Maria Bumbaru, az egyesület elnöke szerint általában magáncégek fogadnak detektíveket, hogy egy fontosabb üzletkötés előtt minél teljesebb képet kapjanak a jövendőbeli partnerről - olvasható a lapban. Mint az elnök elmondta, a filmekben látott magándetektív sztereotípiája hamis: szerelmi ügyekkel nagyon kevesen fordulnak hozzájuk, az ilyen jellegű kérdéseket, "az emberek maguk oldják meg".

100 ezer forintnak megfelelő lej a képzés

Ahhoz, hogy valakiből detektív legyen, el kell végeznie egy szakirányú tanfolyamot, ilyen Marosvásárhelyen is működik. A tandíj 1500-1600 lej (mintegy 420-450 euró - körülbelül 100 ezer forint), majd be kell szerezni a szükséges felszerelést, ami akár 10 ezer euróba is kerülhet. Bálványoson a legújabb "kémkedési" felszerelést is meg lehetett vásárolni: infravörös videokamerákat, különleges fényképezőgépeket, távcsöveket és hangrögzítőket. Kovászna megyében négy magánnyomozó tevékenykedik, míg Hargita megyében mindössze két személy foglalkozik nyomozással - írta a Krónika.