Kártérítést kapott a vallásváltásra kényszerített nő

Vágólapra másolva!
Nem kell vallást váltania annak, aki egy meggyőződésétől eltérő egyháznál szeretne munkát vállalni Németországban. Precedensértékű ítéletet született egy muzulmán nő ügyében, aki szociális munkásként akart dolgozni az evangélikus egyház szeretetszolgálatánál. Az alkalmazás feltételéül azonban a munkaadó az evangélikus hitre való áttérést írta elő - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A muzulmán Yesim Fadia tavaly döntött úgy: munkát vállal az evangélikus egyház szeretetszolgálatánál. Fadia az állástalan bevándorlókkal foglalkozott volna, ha az egyház nem szab teljesíthetetlen feltételt, mégpedig azt, hogy a 45 éves nő hagyja el muzulmán vallását és térjen át a keresztény hitre.
Fadia azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a hamburgi bírósághoz fordult az egyenlő bánásmódról szóló törvényre hivatkozva, amely kimondja: kora, neme, származása, szexuális orientációja vagy vallása miatt tilos hátrányosan megkülönböztetni a dolgozókat.

Négyezer eurós kártérítést kapott

A muzulmán asszony esetében nem volt egyértelmű a bírósági eljárás kimenetele, mivel a vallási intézményeket védi az úgynevezett egyházi klauzula. Ennek értelmében a keresztény egyházi szervezeteknek - az AGG ellenére - jogukban áll a vallásuk alapján megválogatni alkalmazottaikat, amennyiben az érintettek szakmai tevékenysége azt feltétlenül indokolja. Fadia azonban a munka nélküli bevándorlókkal foglalkozó szeretetszolgálati munkatársnak jelentkezett, s a hamburgi bíróság szerint ebben az állásban semmi alapja az egyházi klauzula alkalmazásának - írja a lap. A 45 éves nőnek négyezer euró kártérítést is megítéltek. Fadia számára azonban fontosabb, hogy a döntés precedensértékű lehet Németországban.