[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkaerőpiacmunkaügyi tárcajanuár-decemberKözponti Statisztikai Hivatal

Minimális bővülést várnak a munkaerőpiacon

2008.02.22., 7:55|Utolsó módosítás:2008. 02. 22., 7:55|

A munkaügyi tárca meglátása szerint az idén várhatóan három-ötezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a versenyszektorban, a közszférában viszont stagnálásra lehet számítani. Reálisnak látszik, hogy ez évben a hazai foglalkoztatás szintje 57 százalékra emelkedik. A növekedésre szükség is lesz, ugyanis 2007 január-decemberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csökkent a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi adatokkal összevetve.

JÁTSSZ ONLINE!

2007-ben a KSH adatai szerint a közszférában 5, a versenyszférában 0,1 százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma. A munkaügyi tárca erre az évre optimista. A kamara és a minisztérium által tavaly ősszel készített, az ez évre szóló felmérésből kiderül, hogy 2008-ra jóval kevesebb cég jelzett létszámleépítést, mint az a korábbi folyamatok alapján várható volt. A Világgazdaság írása szerint tavaly még a megkérdezettek 15 százaléka gondolkodott létszámcsökkentésen, az idén mindössze kilenc százalékuk. A bővítést fontolgatók száma nem változott ilyen feltűnően, 26 százalék nyilatkozott így az elmúlt évről, s 24 százalék tervezi ezt az idén.

Optimista Közép-Magyarország, borúlátó Észak-Alföld

A felmérésből az is kiderül, hogy az utóbbi három évben hogyan alakultak régiónként a létszámmal kapcsolatos várakozások. A legoptimistábbnak Közép-Magyarország régió bizonyul:  egyötödük tervez bővítést. A Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön működő cégeknél azonban csak 10 százalék körüli a bővüléssel számolók aránya - írja a gazdasági napilap.

Beszédes az is, hogy a különböző nagyságú vállalatok hogyan vélekednek a kérdésről. Kiugró a kisvállalkozások adata, hiszen egyötödük kívánja növelni a létszámát az idén. A közepes cégeknek 16,6, a nagyvállalkozásoknak pedig 15,4 százaléka akar munkaerőt felvenni. A mikrovállalkozások átlagosan 10,9 százalékos foglalkoztatásbővítést terveznek.

Inkább a nemzetközi cégek bővülnek

Eltérnek a szándékok attól függően is, hogy külföldi vagy magyar tulajdonban van az adott cég. Egyértelműen előnyben vannak a külföldi tulajdonúak a létszámnövekedést tervezők között: közel 40 százalékuk jelezte ezt, míg a magyaroknál mintegy 21 százalék válaszolt igennel a kérdésre. A leépítést tervezők között már nem ilyen nagy a különbség, várhatóan a külföldiek 10,48, a magyarok 10,83 százaléka bocsát el dolgozókat az idén.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »