Élénk az érdeklődés az ingyenes szakképzés iránt

Vágólapra másolva!
Január óta tizenkétezren jelentkeztek ingyenes szakképzésre a Lépj egyet előre program keretében. A szakképzetlen munkavállalók mellett a második szakaszban már olyan szakképzettek is bekapcsolódhatnak a programba, akik szeretnék piacképessé tenni tudásukat.
Vágólapra másolva!

Az első szakasz keretében 2006 februárja és 2007 vége között 15.661, döntő részben szakképzetlen személy jutott hozzá ingyenesen az adott térség munkaerőpiacán keresett szakmához. Az első szakaszhoz 4,8 milliárd forintot használtak fel, az újabb szakaszra a következő két évben 10,6 milliárd forintot fordíthatnak. A terv az, hogy körülbelül 22 ezer, főként szakképzetlen álláskereső és munkavállaló szerezzen szakképzettséget. A program mindkét szakaszának finanszírozásában szerepet vállalt az Európai Unió.

Ingyenes tanfolyam és ösztöndíj

A jelenlegi második szakasz külön is ösztönzi a csak nyolc általános iskolai végzettséggel, vagy azzal se rendelkezőket a szakmai vagy felzárkóztató képzésekben való részvételre. Az ilyen képzettségi szintnél minden 150 órányi tanfolyami idő után a minimálbér nagyságú ösztöndíjban részesülhetnek. Ez bizonyos anyagi alapot ad arra, hogy alkalmi munka helyett a tanfolyamon vegyenek részt. Azok, akik az alapfokú iskolánál magasabb végzettséggel rendelkeznek, csak a tanfolyamok végén, sikeres vizsga esetén jogosultak az ösztöndíjra.

Diplomások nem vehetnek részt

A második szakaszban olyan szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akik szakmája elavult, és piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. Felsőfokú végzettségűek képzését viszont a program nem támogatja.

A program során az első ütemhez hasonlóan olyan szakképzéseket támogatnak, amelyekre az adott térségben a legnagyobb a munkáltatói igény. Az egyes területeken eltérő a munkaerőpiac szakmai igénye, a képzéseknek ehhez kell igazodni. A képzésekre a tanfolyamokat szervező képző intézményeknél lehet jelentkezni, a jelentkezéseket ezek az intézmények továbbítják a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz. A képzésekről információk szerezhetők a helyi munkaügyi kirendeltségeken is.

40 százalék gyorsan munkát talált

A Lépj egyet előre program első ütemében szakmát szerzők 40 százalékának egy hónap után sikerült elhelyezkedniük. A program során nemcsak a regisztrált álláskeresők - a résztvevők egyharmada - jutott szakképzettséghez, hanem egy másik csaknem egyharmadnyi rész is, akik már rendelkeztek munkahellyel, de további foglalkoztatásukhoz szakképesítést kellett szerezniük. Sokan inaktívként, szociális segélyezettként jelentkeztek a tanfolyamra.