Rómából csábítja haza dolgozóit Románia

Vágólapra másolva!
A román foglalkoztatási hivatal és vállalatok Olaszországban rendeztek állásbörzét, hogy kint élő és dolgozó munkavállalóikat visszacsábítsák. Romániában ugyanis főként az építőiparban nagy a munkaerőhiány.
Vágólapra másolva!

A börzén a romániai foglalkoztatási hivatal hatezer munkahelyet kínált, a vállalkozók pedig 1500 állásajánlattal érkeztek. A munkákra több mint hétszáz, Olaszországban élő romániai állampolgár jelentkezett - írja a Népszabadság.

Nagy a hiány az építőiparban

Becslések szerint hárommillió romániai állampolgár él külföldön, miközben az országnak - főként az építőiparban, a nehéziparban és az autógyártásban - mintegy félmillióval több munkásra lenne szüksége. Nagy a hiány ácsokból, vasbeton-szerelőkből, kőművesekből, csempelerakókból, burkolókból, parkettázókból, építőmesterekből és mérnökökből, de a textil- és a szolgáltatóipar is munkaerőgondokkal küzd.

Spanyolországból, Franciaországból is csábítanak

Hasonló akciókra készülnek Spanyolországban és Franciaországban is, ahol a tavalyi európai uniós csatlakozás után szintén rengetegen helyezkedtek el - főként gyermekfelügyelőként, ápolóként vagy az építőiparban.