Változtatnak az alkalmi munkavállalás szabályain

Vágólapra másolva!
A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban már dolgoznak az alkalmi munkavállalás szabályait megreformáló szakmai javaslaton - tájékoztatták a tárcánál az MTI-t. A szakmai javaslat lényege, hogy megszűnne az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt  a foglalkoztató az APEH adatbázisába történő bejelentéssel legalizálná. Ez igazolná az alkalmi munkavállalással a nyugdíjellátáshoz és az álláskeresők járadékához az alkalmi munkával elérhető jogszerző időt is.
Vágólapra másolva!

Így nem volna lehetőség arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv segítségével alkalmi jogviszonnyá alakítsák át a munkáltatók az egyébként szokásos munkarendben, akár éveken át foglalkoztatott dolgozóik normál munkaviszonyát.

Megszűnne a könyv, az APEH-nak kellene jelenteni

Az alkalmi munkavállalói könyveket az esetek egy részében jogszabályellenesen úgy használják, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor gyorsan beírva az adatokat, beragasztva a bélyeget, mintegy legalizálják a munkaszerződést, az APEH-hez történő bejelentés nélküli foglalkoztatást. Gyakori eset, hogy a munkáltatók ilyenkor azt állítják, csak egy vagy két napja dolgoznak náluk ezek az alkalmi munkavállalók.

Ez a lehetőség megszűnne a tervek szerint azzal, hogy akár egy napos foglalkoztatás esetén is jelenteni kellene a foglalkoztatást az APEH adatbázisába, amelyből a munkaügyi felügyelők elektronikus úton informálódhatnak, ellenőrizhetik a bejelentést. A foglalkoztatás kezdetekor kötelező bejelentést nem lehet manipulálni, azt vagy megteszi a foglalkoztató, vagy nem.

Bármennyit dolgozhatnának a munkavállalók

A tervezett változásokhoz tartozik, hogy a munkavállalókat nem korlátoznák az éves alkalmi munkavállalási mennyiségben. A jelenlegi szabályok szerint egy évben több munkáltatónál is csak legfeljebb 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók. Amennyiben magánszemély vagy kiemelten közhasznú szervezet a foglalkoztató, akkor jelenleg három vagy több foglalkoztató esetén is csak évente 200 napot.

A munkáltató csak havi 15 napra alkalmazhatna

A munkáltatóknál viszont fennmaradna a jelenlegi korlátozás. Ezek szerint egy munkáltató havonta legfeljebb 15 napra alkalmazhatja ugyanazt az alkalmi munkavállalót, egy évben pedig 90 napig. Az alkalmi munkavállaló folyamatosan csak 5 napig dolgozhat ugyanannál a munkáltatónál.

Változnak a közterhek

Változik majd az alkalmi foglalkoztatásnál teljesítendő közteher mértéke. Lesznek olyan munkáltatói kategóriák, ahol az általános járulék és adómértékekkel azonos közterhet kell fizetni. Itt az lesz a munkáltató előnye, hogy egy bejelentéssel, egy helyre történő, egyösszegű befizetéssel, azaz sokkal kevesebb adminisztrációval foglalkoztathatja az alkalmi munkavállalót. Azokban a foglalkoztatói körökben viszont, ahol célszerű ezzel az eszközzel is ösztönözni a nagyobb arányú foglalkoztatást, a jelenlegihez hasonló, csökkentett mértékű közterheket kell teljesíteni. A közterhet nem bélyeggel, hanem az egyéb foglalkoztatói kötelezettségekhez hasonló módon kell majd befizetni.

Megéri alkalmi munkást foglalkoztatni

Jelenleg az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás jóval kisebb járulékfizetést jelent. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint kell kiszámítani: az első kategória az 1.800-2.399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik szint, a 3.600-4.600 forintos munkadíjhoz 1.100 forintos közteherjegyet.