Keresik az utódokat a kis cégek vezetői

Vágólapra másolva!
A rendszerváltáskor alakult és most is prosperáló kis- és középvállalkozások jelentős része hamarosan szembesül az utódlás problémájával. Az akkor harmincas, negyvenes éveikben járó cégvezetők közelítenek a nyugdíjkorhatárhoz. Ezt a kérdéskört vizsgálta a Budapesti Corvinus Egyetem.
Vágólapra másolva!

A hazai statisztikák szerint a férfiak nagyjából 65 évig élnek, ezért ha még egészségben akarják átadni vállalkozásaikat, el kell kezdeniük az utódkeresést. Pákozdi Imre, az egyetem tudományos munkatársa elmondta: kiderült, hogy a legtöbb cégvezető közvetlen családtagnak, például a fiának vagy a lányának adná át a vállalkozást, azonban az is világossá vált, hogy ez sokszor nem sikerül. Ilyenkor jön szóba a közvetlen tulajdonostárs vagy egy külső vásárló - tudósít az Inforádió. Az utód kiválasztásakor a legfontosabb szempont a szervezőkészség és a tettrekészség, ezt követi a pénzügyek jó ismerete, majd a szakmai hozzáértés.

A kutatásból kiderült az is, hogy a tulajdonosok gyakran nem tudják, hogy mennyit ér a saját cégük. Ez is arra vezethető vissza, hogy a vezetők inkább családon belüli utódlásban gondolkodnak - mondta Boldos Zoltán, a Budapest Bank vállalati üzletágának termékfejlesztési vezetője.