Közmunkás teszt alapján fizetnék a segélyeket

Vágólapra másolva!
A közelmúltban kapott nyilvánosságot a munkaügyi tárca tervezete, miszerint a szociális és munkanélküli segélyek fizetését közmunkához, pontosabban munkateszthez kötnék. A támogatottaknak bizonyítaniuk kellene, képesek-e vagy sem munkavállalásra. Közmunka keretében próbálnák ki képességeiket például családgondozásban, kert- és parképítésben. Munkavállalók körében érdeklődtünk az ötlet fogadtatásáról.
Vágólapra másolva!

Az elképzelés szerint a szociális vagy munkanélküli támogatásban részesülőknek a lakóhelyükön különböző közfoglalkoztatási munkákon - többek közt kert - és parképítésen, családgondozáson kellene részt venniük. A munkateszt mind a munkanélküli ellátásból frissen kikerülő támogatottakat, mind a már régebben rendszeres szociális segélyből élőket is érintené. A kormány az érintettek munkavállalási hajlandóságának feltérképezése mellett a feketegazdaság visszaszorítását is várja a tervezett intézkedéstől, mivel úgy vélik: a munka világából kiesettek legalább 60-80 százaléka tartozik ebbe a kategóriába...

Emelheti a munka becsületét

Megkérdezettjeink hozzászólásaiból kiderül: többségük kifejezetten hasznosnak találja a tervezett "közmunkás teszt fejében segély" ötletet. "Szerintem ez a kezdeményezés teljesen helyénvaló. Egyrészt így a tartósan munka nélkül lévők is tesznek valamit a jövedelemhez jutásuk érdekében - nem csak a semmiért cserébe várnak pénzt. Ráadásul nem árt végre felszámolni azt a tipikus szocialista-kommunista szemléletet, hogy mindig mindent ingyen is meg lehet kapni. Még mindig tömegek rendezkedtek be erre az életfelfogásra " - fogalmaz a huszonéves közgazdász, Mérő Nóra.

A munkateszt hátráltathatja is az álláskeresést

A közgazdászhoz hasonlóan a titkárnőként dolgozó Szabó Andrea is alapvetően jónak tartja az ötletet, de vannak aggályai. "Pozitív, hogy a tartósan munka nélkül lévők sem a semmire kapnák a pénzt. Igaz, a munkakeresés érdekében is rendesen zsebbe kell nyúlnia az álláskeresőknek - elég csak a bérletre, az útiköltségre, a telefonos időpont-egyeztetések miatt megnövekedett telefonszámlára gondolnunk." Bár azt is hozzáteszi: sem a munkanélküli, sem másmilyen segély nem egy tetemes összeg - aki volt már állás nélkül, pontosan tudja, mire elég, szinte semmire... Andreát inkább a folyamatos rendelkezésre állás gondolata zavarja. "Az álláskeresés időigényes dolog. Mi van, ha valakinek épp a kötelezően előírt közmunka miatt nem jut elegendő ideje arra, hogy valami normális állást találjon"- veti fel.

Jellemromboló az eltartotti státusz

Hatékonynak találja a munkateszt ötletét Újváry Zsolt drog-prevenciós szakember is. Igaz, ő rögtön a munkanélküliség és a káros szenvedélyek összefüggéséből közelít a problémához. "Mindenképpen tartást adhat a tartósan munkanélküliek számára a munkateszt - feltéve, ha megfelelő csapattal, irányítással, szakértelemmel szervezik meg, és nem megalázó feladatokat kapnak a program résztvevői. Az embernek szüksége van az egészséges kreativitásra. A dologtalanság, az eltartotti státusz nagyon jellemromboló. Az egész nap a tévé előtt tétlenkedők, unatkozók ráadásul könnyebben esnek a káros szenvedélyek - drog és alkoholfüggőség - áldozatául, vagy követnek el bűncselekményeket "- fogalmaz.

Takács Gabriella