Vonzó juttatás a céges autó

Vágólapra másolva!
Magyarországon még mindig vonzó juttatásnak számít a céges autó. A korlátlan használatra adott céges juttatás 50-80 ezer forinttal is megdobhatja a havi fizetést. Jellemzően cégvezetők, középvezetők, értékesítők, területi képviselők részesülnek vállalati autóban. Körképünk a hazai vállalati szférából.
Vágólapra másolva!

"A vállalati gépjármű elsősorban a felsővezetők kiváltsága, hazánkban a főnökök 88 százaléka céges autóval jár. A hierarchia csúcsán lévők mellett a középvezetők számíthatnak vállalati kocsira, illetve azok, akiknek a munkájukhoz az autó elengedhetetlen kellék. Ilyenek például az értékesítők, a területi képviselők, az orvoslátogatók, a szállítmányozók vagy a szervizesek" - avatott be Kerti Piroska, az ösztönzésmenedzsmentre szakosodott Watson Wyatt kompenzációs szakértője. A Watson Wyatt tavaly 201 multinacionális vállalat fizetéseit és béren kívüli juttatásait térképezte fel.

Luxusautó: a főnökök 15 százalékának

A kapott autók skálája széles. Jókay Gábor a Hewitt Associates javadalmazási üzletágának vezetője elmondta: "A vállalatigazgatóknak körülbelül a 15 százaléka használhat luxuskategóriájú gépkocsit, például Audi A8-ast. További 85 százalékuk a felső kategóriába tartozó autók valamelyikét (BMW 5-öst, Audi A6) kapja meg. A középvezetői szinten lévőknek Ford Mondeot, Opel Vectrat, VW Passatot, a többieknek pedig VW Golfot, Toyota Corollát, Opel Astrát, Peugeut 307-et vagy Ford Focust biztosítanak a vállalatok. "A pénzintézeteknél egy kicsit más a helyzet. Mivel ott ténylegesen a presztízst hivatott demonstrálni az autó, ezért ott gyakran már a középvezetőknek is felső kategóriájú autót biztosítanak" - árnyalta a képet Kerti Piroska.

A többgyermekes munkavállalóknak rossz hír, hogy a családi autó mint juttatás igen ritka, csak kivételes alkalmakkor kerül szóba. Kerti Piroska például csak egyetlen esetről tud. "Akkor azért döntöttek az egyterű jármű mellett, mert tudták: az átcsábítani kívánt felsővezető erre vágyik, és ezt jelenlegi munkáltatója nem biztosítja a számára. Végül sikerült is megnyerni maguknak az illetőt" - mesélte. A családi autók mellett a nyitott tetejű, cabrio autók sem jellemzők, és nincs ez másként a négykerék-meghajtású terepjárókkal sem - tudtuk meg Gáti Tamástól, a Magyar Lízingszövetség flottabizottságának elnökétől.

11 millió forint cégvezetői autóra

Árban egyébként az autóvásárlás a következőképpen alakul: a felsővezetők gépkocsijára átlagosan 11 millió forintot költenek a cégek, a középvezetőkére 5,5-6 milliót, a többi dolgozó pedig 4 millió forint értékű járművet kap.

Mekkora beleszólása van a későbbi használónak a kiválasztott autó típusába? A felmérések a témában igen különböző eredményeket hoztak. A Hewitt Associates adataiból az derül ki, hogy a dolgozóknak mindössze a 25 százaléka választhatta meg a típust, ám ők is csak egy bizonyos árhatáron belül szemezgethettek, ráadásul egy előre elkészített listáról. Ezzel szemben a Watson Wyatt kutatása szerint a dolgozók 80 százaléka választhatott: 44 százalékuk elé egy listát tettek, 36 százalékuk számára pedig csak az autó árát határozták meg.

Korlátlan használat a többségnek

Bár közel félmillió céges autó jár az utakon, közel sem biztos, hogy mindegyik a dolgozó garázsában köt ki a nap végén. A vállalati autók használatának több verziója is ismert. Egyrészt létezik a korlátlan használat, amikor az illető sajátjaként kezelheti a gépjárművet. Oda mehet vele, ahová akar, és annyit, amennyit akar. Egy másik változat a limitált használat, amelynek lényege, hogy az alkalmazott csak bizonyos számú kilométert tehet meg vele magánhasználat céljából. A harmadik verzió pedig a "kulcsos" változat: a munkatárs elviheti az autót, de csak üzleti ügyben, a kulcsot a nap végén le kell adnia.

Mint megtudtuk, a felsővezetők jellemzően korlátlanul használhatják az autót, míg az értékesítőknek, szervizeseknek körülbelül a háromnegyede rendelkezhet szabadon a gépkocsival. A fennmaradó 25 százaléknak limitált a használat.

Beszerzés: bankhitelből és lízingelve

Milyen konstrukciók közül választhat az, aki úgy dönt: megpróbálja felrázni dolgozóit néhány céges autóval? A vállalatok előtt négy út áll: megvehetik saját pénzből a gépkocsit, finanszírozhatják bankhitelből, emellett lehetőségük van "pénzügyi lízingelésre" és "operatív lízingelésre" is.

"A pénzügyi lízingelés során a gépjármű a cég tulajdonába kerül, ennek megfelelően teljes értékét ki kell fizetnie havi bontásban. Az operatív lízingelés során az eszköz nem kerül a vállalat tulajdonába, a használat után visszakerül a bérbeadóhoz. Ugyanakkor nem is kell kifizetni a teljes értéket, csupán a beszerzési érték és a maradványérték közötti különbözetet" - magyarázta Gáti Tamás, a LeasePlan Hungária vezérigazgatója.

Az elnök elmondta: jelenleg még a bankhitelből történő finanszírozás illetve a pénzügyi lízingelés számít a legnépszerűbb konstrukciónak. A cégek 60 százaléka dönt ezek mellett. A többiek egy összegben veszi meg az autót.

Magyarországon ezer feletti gépkocsiparkkal főleg az állami cégek rendelkeznek. Őket a gyógyszeripari cégek követik 100-200 autóval, a kis- és középvállatok pedig általában 10-30 járművet lízingelnek.

Oroszi Babett