Kevesebbet vannak táppénzen a németek

Vágólapra másolva!
A németek az első negyedévben átlagosan alig 2 munkanapot töltöttek táppénzen, ami azt jelenti, hogy tovább csökken a betegállományban töltött idő. Mivel a munkavállalók egészségi állapota kimutathatóan nem javult, így vélhetően sokan betegen is dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Az Inforadio.hu tudósítása szerint a német egészségügyi minisztérium adatai szerint az év első három hónapjában a dolgozók a hivatalos munkaidő alig 3,4 százalékát töltötték betegállományban. Ez a gyakorlatban átlagosan valamivel kevesebb mint 2 munkanapnak felel meg.

Noha a munkanélküliek száma is egyre csökken, a dolgozók az ezredforduló óta egyre kevesebbet fordulnak orvoshoz kiírás végett, mert semmiképpen sem akarják kockáztatni állásukat. Az újraegyesülés óta rekordszintre süllyedt a táppénzesek aránya: a németek jelenleg átlag évi 7,5 napot töltenek igazolással tanúsított betegállományban. A nők valamivel többet, a hivatalos munkaidő 3,6 százalékát, a férfiak 3,3 százalékát töltik gyengélkedés miatt távol munkahelyüktől.

Az egészségügyi minisztérium úgy vélte, hogy ebben némi szerepet játszik a néhány éve bevezetett vizitdíj is, amely negyedévenként 10 eurót (2500 forintot) tesz ki.