Több szakmunkás kellene világszerte

Vágólapra másolva!
Világszerte egyre égetőbb  probléma a szakmunkáshiány. Hegesztőkből és vízvezeték-szerelőkből különösen kevés áll a munkaadók rendelkezésére. Ám a pályaválasztás előtt álló fiatalok szülei még mindig a diplomában látják a stabil egzisztencia megalapozását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Miközben egyre többet beszélünk a tudásgazdaság fontosságáról, világszerte egyre aggasztóbb méreteket ölt a szakmunkáshiány. A tendencia különösen Nyugat-Európára jellemző - derül ki a Manpower 32 országra kiterjedő, 43 ezer munkaadó megkérdezésével készített éves jelentéséből. "A szülők egyetemre és főiskolára kívánják járatni gyerekeiket, hogy minél többre vigyék. Mára azonban kiderült: hatalmas űr tátong a munkaerő-kínálatban" - kommentálta a felmérés eredményeit Jeffrey Joerres, a Manpower vezérigazgatója.

A képhez azonban hozzátartozik: tavaly 41-ről 31 százalékra csökkent a keresett munkakörökbe a megfelelő embert nem találó munkaadók aránya - írja a Napi Gazdaság. Mindez vélhetően az amerikai gazdaság lassulásának a következménye. Az USA-ban a tavalyi 41-ről 22 százalékra esett ez az arány.