[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
egészségügyéjszakai műszakváltoztatás

Veszélyes az éjszakai műszak

2008.04.23., 8:04|Utolsó módosítás:2008. 04. 23., 8:04|
Az éjszakai műszak felborítja az ember biológiai ritmusát, a szociális kapcsolatok is sérülnek. Néhány egyszerű változtatással azonban csökkenthető az éjszakai műszak egészségügyi kockázatait - állapítja meg egy 26 tanulmányt áttekintő elemzés.

JÁTSSZ ONLINE!

"Amikor a munkaadók az éjszakai munkabeosztás megváltoztatását fontolgatják, vegyék figyelembe azt is, milyen hatással lesz alkalmazottaik munkájának és egészségének egyensúlyára" - javasolja Clare Bambra, a nagy-britanniai Durham Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Három változtatás lenne célravezető

Minden ötödik dolgozó éjszakai műszakban is végzi feladatát, a nem állandó munkaidő pedig számos mentális és fizikai egészségügyi problémát okoz - állapítja meg Bambra és csoportja az American Journal of Preventive Medicine szaklap májusi számában. Az éjszakai munka felborítja az ember normál biológiai ritmusát, sőt szociális kapcsolatai is sérülnek.

A tanulmányban olyan átszervezéseket elemeznek a kutatók, melyekben a munkaadók megpróbálták figyelembe venni dolgozóik érdekeit. Háromféle változtatásról derült ki, hogy előnyös hatása lehet a dolgozók egészségére: a műszakok forgásának felgyorsítása, a napon belül előre tolódó műszak választása inkább, és egyéni időbeosztás elkészítésének lehetősége.

A műszakok gyors forgásában az emberek kevesebb napig dolgoznak ugyanabban az időrendben, mielőtt váltanak, például csak három, nem pedig 6-7 egymást követő napon egy adott a műszakban. A napon belül előre tolódó műszaknál a délelőtt, délután, majd éjszaka követi egymást, nem fordítva történik a rotáció.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »