Nehéz hazacsábítani a román vendégmunkásokat

Vágólapra másolva!
Románia súlyos munkaerőhiánnyal küzd, melyet részben a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások visszacsalogatásával szeretne enyhíteni. Februárban Rómában rendeztek állásbörzét, ezt most Spanyolországban egy újabb követte. Nem lesz könnyű dolguk, ugyanis a külföldön dolgozók a románai bér többszörösét keresik, lakást vettek, gyermekeik pedig spanyol iskolákba járnak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Ennek érdekében állásbörzét rendeztek a spanyol Castellón városban, amelyen mintegy 10 ezer állást kínáltak a kint élő román munkavállalóknak. Spanyolországban a román vendégmunkások száma meghaladja az 520 ezret. Sokan már hosszú évek óta élnek a déli országban, többségük építkezéseken dolgozik.

Nem hagynák ott a jó fizetést

A románok egyelőre nem akarnak hazatérni. Nemcsak azért, mert ottani - átlagosan 1500 eurós - keresetüket otthon nem kapnák meg. A spanyolországi letelepedés igen nagy erőfeszítést igényelt tőlük, sokan már lakást vásároltak, amelynek fizetik a részleteit, és szeretnék, ha gyerekeik befejeznék a spanyol iskolákban megkezdett tanulmányaikat.