Kizsákmányolással vádolják a német Ikeát

Vágólapra másolva!
Az IKEA áruházaknál a beteg, az idős és gyermekeiket egyedül nevelő alkalmazottakon rendkívüli a nyomás, az üzemi tanácsot pedig ellenségnek tekintik - egyebek között ezeket a vádakat fogalmazta meg kedden a ver.di szakszervezeti szövetség a svéd bútorkonszernnel szemben, amely Németországban is számos áruházzal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet egyik vezetőjének a ZDF közszolgálati televízióban elhangzott nyilatkozata szerint a cég mindenekelőtt abszolút rugalmasságot és a végkimerülésig tartó teljes odaadást követel a beosztottaktól, a betegséget pedig a legritkább esetben tűri el. "Mintha ismét a kapitalizmus korai időszakában lennénk" - nyilatkozott a ver.di képviselője.

Fizikailag összeomlottak az alkalmazottak

A ZDF televízió Frontal21 című magazinműsorában a szakszervezeti képviselő rendkívül kemény vádakat fogalmazott meg az IKEA-val szemben. Christina Frank szerint az elmúlt időszakban több esetben is előfordult, hogy az alkalmazottak a hatalmas megterhelés következtében fizikailag teljesen összeomlottak. A részmunkaidősök esetében pedig megesett, hogy a cég képviselői elkobozták társadalombiztosítási igazolványukat, hogy ily módon akadályozzák meg az esetleges másodállást.

Betegen is dolgoztak - állítják

Ugyancsak a szakszervezet értesülése szerint az elmúlt hónapokban az alkalmazottak több esetben is nyílt levelekben emeltek szót a kizsákmányolás ellen. Utaltak arra, hogy mind fizikailag, mind lelkileg a teljesítőképesség határáig jutottak, a túlórák száma immár elviselhetetlen, s a beteg állapotban történő munkavégzés "normális állapottá" vált. "A végsőkig elcsigázottak vagyunk" - írták a dolgozók, akik a világhírű cégnél folyó legteljesebb kizsákmányolásra figyelmeztettek.

Ellenség az üzemi tanács

Mindemellett - természetesen az üzemi tanács beleegyezése nélkül - az áruházakban felszerelt kamerákkal figyelték meg az alkalmazottakat, ahogy az az elmúlt időszakban több német kereskedelmi láncolatnál, így a Lidlnél, a Plusnál és másutt történt. A beosztottak egészségi állapotáról törvénytelen jelentéseket készítettek. Amúgy az üzemi tanács az első számú ellenséggé vált. Aki üzemi tanácsi tag lett, számíthatott arra, hogy előbb-utóbb kiteszik a cégtől.

"Elszigetelt esetről lehet szó"

AZ IKEA németországi szóvivője ugyancsak a ZDF-nek nyilatkozva tagadta a vádakat. Azt hangoztatta, hogy csupán elszigetelt esetekről lehet szó, azokat pedig kivizsgálják. Az IKEA 43 németországi áruházában összesen 13 700 alkalmazott dolgozik.