[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Németországüzemi tanácsIkeaáruház

Kizsákmányolással vádolják a német Ikeát

2008.04.29., 16:05|Utolsó módosítás:2008. 04. 29., 16:05|
Az IKEA áruházaknál a beteg, az idős és gyermekeiket egyedül nevelő alkalmazottakon rendkívüli a nyomás, az üzemi tanácsot pedig ellenségnek tekintik - egyebek között ezeket a vádakat fogalmazta meg kedden a ver.di szakszervezeti szövetség a svéd bútorkonszernnel szemben, amely Németországban is számos áruházzal rendelkezik.

JÁTSSZ ONLINE!

A szakszervezet egyik vezetőjének a ZDF közszolgálati televízióban elhangzott nyilatkozata szerint a cég mindenekelőtt abszolút rugalmasságot és a végkimerülésig tartó teljes odaadást követel a beosztottaktól, a betegséget pedig a legritkább esetben tűri el. "Mintha ismét a kapitalizmus korai időszakában lennénk" - nyilatkozott a ver.di képviselője.

Fizikailag összeomlottak az alkalmazottak

A ZDF televízió Frontal21 című magazinműsorában a szakszervezeti képviselő rendkívül kemény vádakat fogalmazott meg az IKEA-val szemben. Christina Frank szerint az elmúlt időszakban több esetben is előfordult, hogy az alkalmazottak a hatalmas megterhelés következtében fizikailag teljesen összeomlottak. A részmunkaidősök esetében pedig megesett, hogy a cég képviselői elkobozták társadalombiztosítási igazolványukat, hogy ily módon akadályozzák meg az esetleges másodállást.

Betegen is dolgoztak - állítják

Ugyancsak a szakszervezet értesülése szerint az elmúlt hónapokban az alkalmazottak több esetben is nyílt levelekben emeltek szót a kizsákmányolás ellen. Utaltak arra, hogy mind fizikailag, mind lelkileg a teljesítőképesség határáig jutottak, a túlórák száma immár elviselhetetlen, s a beteg állapotban történő munkavégzés "normális állapottá" vált. "A végsőkig elcsigázottak vagyunk" - írták a dolgozók, akik a világhírű cégnél folyó legteljesebb   kizsákmányolásra figyelmeztettek.

Ellenség az üzemi tanács

Mindemellett - természetesen az üzemi tanács beleegyezése nélkül - az áruházakban felszerelt kamerákkal figyelték meg az alkalmazottakat, ahogy az az elmúlt időszakban több német kereskedelmi láncolatnál, így a Lidlnél, a Plusnál és másutt történt. A beosztottak egészségi állapotáról törvénytelen jelentéseket készítettek. Amúgy az üzemi tanács az első számú ellenséggé vált. Aki üzemi tanácsi tag lett, számíthatott arra, hogy előbb-utóbb kiteszik a cégtől.

"Elszigetelt esetről lehet szó"

AZ IKEA németországi szóvivője ugyancsak a ZDF-nek nyilatkozva tagadta a vádakat. Azt hangoztatta, hogy csupán elszigetelt esetekről lehet szó, azokat pedig kivizsgálják.  Az IKEA 43 németországi áruházában összesen 13 700 alkalmazott dolgozik.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »