[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresőmunkanélküliségmunkaerőpiacNépszava

Munkanélküliségre kényszerít a közmunkaprogram

2008.05.06., 8:23|Utolsó módosítás:2008. 05. 06., 8:23|
A közmunkprogram jelenlegi szabályai akadályozzák a tartós és folyamatos foglalkoztatást, ezért módosításra szorulnak - nyilatkozta a Népszavának egy munkaerőpiaci szakértő. A legnagyobb probléma, hogy a közmunkások cask akkor vehetnek részt a következő programban, ha az első program végeztével három hónapra regisztrált álláskeresőnek jelentkeznek be.

JÁTSSZ ONLINE!

Szedlárné Gáll Ibolya elmondta, a közmunkások annak ellenére vannak erre kötelezve, szívesen dolgoznának folyamatosan, és az őket alkalmazó cégek is meg vannak velük elégedve. Szerinte ennek a korlátnak semmi értelme.

Vita a segélyezésről

Legutóbb a rendszeres szociális segély átalakítását tartalmazó Út a munkához program váltott ki éles vitát, szintén a közmunkával kapcsolatban. A polgármesterek többsége támogatja, hogy havi öt napos munkavégzés legyen a segély feltétele, a szegénységkutatással foglalkozók közül van, aki fölöslegesnek és rossz irányúnak tartja az elképzelést. Ferge Zsuzsa szociológus szerint a kormánynak a tartós foglalkoztatást kellene segíteni, Hajdúnánás polgármester, Éles András viszont úgy véli, a segélyezésre és a foglalkoztatás támogatására elkülönített forrás átcsoportosításával jutna elég pénz a segélyezettek alkalmazására és a közmunkára.

Új munkahelyeket kellene teremteni - mondják mások

Vannak, akik viszont úgy vélik, a szigorítások helyett új munkahelyek teremtésével kellene foglalkozni, a járadékokra és a segélyekre kétszer annyit fizet majd a kormány, mintha a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését bértámogatással segítené.

A segélyezés buktatta meg a minisztert?

A szociális segélyezés állt Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter leváltásának hátterében - írja a Népszabadság. A lap szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkához kötötte volna a segélyezést, aminek megvalósítását Lamperth szabotálta. A miniszterelnök állítólag szűk körben azt mondta: Lamperth elképzelései túl közel állnak Ferge Zsuzsáéhoz. A szociológus professzor ugyanis úgy véli, a munkaerőpiacról évekkel ezelőtt kiszorult, azóta jórészt falusi gettókba kényszerült százezrek "aktivizálása" nem olyan feladat, amely néhány kormányrendelettel megoldható volna.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »