Nyitná a német álláspiacot a kamara

Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai munkavállalókra vonatkozó korlátozások beszüntetésére szólította fel a német kormányt a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK). Martin Wansleben, a DIHK ügyvezetője sürgette, hogy a konzervatív-szociáldemokrata kabinet haladéktalanul vessen véget az Európai Unió új tagállamai, köztük Magyarország esetében érvényben lévő munkavállalási korlátozásoknak.
Vágólapra másolva!

Korábbi értesülések szerint a korlátozások meghosszabbításáról előzetes megállapodás jött létre a kormánykoalíció pártjai között. A megállapodás értelmében azok feloldása ily módon 2011-ben várható.

Hosszabbítani fog a német kormány

Németország a 2004-es uniós bővítéskor hét év átmeneti időszakot kért munkaerőpiacának védelmére. Az akkori, Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig fenntartják. A szigorító intézkedések 2011-ig lehetnek érvényben, és - mint korábban ismertté vált - a németországi munkapiaci helyzet miatt a jelenlegi kormány élni kíván ezzel a lehetőséggel.

A nyitás új munkahelyekket hoz

Wansleben szerdán megjelent nyilatkozatában óriási hibának nevezte, ha - mint fogalmazott - az átmeneti korlátozást 2009-től újabb két évvel, 2011-ig meghosszabbítják. A DIHK ügyvezetője szerint a koalíció "nyakasságával" önmagának és az országnak árt.

A szövetség már korábban óvta a kormányt attól, hogy elzárja a hazai munkapiacot a közép- és kelet-európai munkavállalók elől. Úgy vélte, hogy Németország ezzel rontja esélyeit Közép- és Kelet-Európa piacain, s figyelmeztetett arra is: az érintett államoknak joguk van arra, hogy szintén korlátozó módon járjanak el.

A DIHK ügyvezetője mostani állásfoglalásában a többi között arra emlékeztetett: a munkapiacukat megnyitó uniós tagállamok számára ez a lépés növekedéshez, illetve munkahelyteremtéshez vezetett.