Húsz százalék a nők bérhátránya

Vágólapra másolva!
A foglalkoztatás és a keresetek tekintetében is hátrányban vannak a nők a magyar munkaerőpiacon. A tavalyi statisztikai adatok tanúsága szerint a főiskolai, illetve egyetemi végzettségű férfiak és nők átlagos keresete között havonta megközelítően 110 ezer forint volt a különbség a gyengébbik nem hátrányára  - derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Vágólapra másolva!

Hazánkban a munkaképes korú, 15-64 év közötti nőknek alig több mint a fele dolgozik, miközben a férfiak foglalkoztatottsága megközelítőleg 64 százalékos. Az eltérés egyébként minden korcsoportban jelentős, a 25-39 évesek körében például 20 százalékpontos a különbség - derül ki az MSZOSZ és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés által összeállított Gazdasági és szociális adattár összesítéseiből.

Nemcsak a foglalkoztatásban, a fizetésekben is nagyok a különbségek. A tavalyi statisztikai adatok tanúsága szerint a főiskolai, illetve egyetemi végzettségű férfiak és nők átlagos keresete között havonta megközelítően 110 ezer forint volt a különbség a gyengébbik nem hátrányára. Valamennyi végzettségi szinten jelentős előnyben vannak a férfiak. Ugyanez figyelhető meg a munkaköri kategóriák szerint is. A versenyszférában a legfőbb vezetői beosztásban dolgozó férfiak keresete 2007-ben megközelítette a havi 690 ezer forintot, miközben ugyanezen a poszton a nők 586 ezer forintot kaptak. Még a szakmunkásoknál is szembeötlő volt a különbség: a férfiak átlagosan 137 ezer, a nők pedig 103 ezer forintot kerestek havonta - írja a lap.