[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Magyarországbrit gazdaságAngliastatisztikavendégmunkáskülföldi munkavállalás

Kevesebb keleti munkavállaló megy Angliába

2008.05.22., 8:52|Utolsó módosítás:2008. 05. 22., 8:52|

Csökken a keleti uniós tagországokból Angliában dolgozók száma, amit a brit gazdaság már most megérez. Magyarországról 2004 óta a hivatalos statisztika szerint 28 ezren mentek a szigetországba munkát vállalni, az összes keleti vendégmunkás fele pedig már hazatért.

JÁTSSZ ONLINE!

A brit belügyminisztérium idei első negyedéves jelentése szerint a 2004. május 1-jei EU-bővítéssel uniós taggá vált nyolc kelet-európai országból idén március végéig összesen 845 ezren jelentették be nagy-britanniai munkavállalási szándékukat.

Az idei első negyedévben azonban már csak 45 ezernél alig több új bejegyzési kérvény érkezett a belügyminisztériumhoz, a tavalyi azonos időszakban feljegyzett 52 ezer után.  Tavaly mind a négy negyedévben 50 ezer felett volt a brit munkapiacra újonnan érkező kelet-európaiak száma; a harmadik negyedben csaknem 60 ezer új munkahely-bejegyzési folyamodványt adtak be a minisztériumba - írja Privátbankár.

A keleti vendégmunkások fele hazament

A brit munkapiac iránti kezdeti hatalmas érdeklődés erős megcsappanását már független londoni elemzők is kimutatták. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet felmérése szerint a 2004-ben csatlakozott keleti tagországok munkavállalóinak a fele már hazament.

Az IPPR jelentése is kiemelte, hogy már meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma is, amit máris erősen érez a brit mezőgazdaság.

Csak a regisztráltak 6 százaléka magyar

A brit belügyminisztérium most közzétett új kimutatásából kiderül az is, hogy Magyarországról változatlanul igen kevesen érdeklődnek a brit munkapiac iránt. A jelentés szerint az idei első negyedévben jóváhagyott munkahely-bejegyzési kérelmeknek 6 százalékát adták be magyarok; ez 2500-nál kevesebb magyar munkavállalót jelent.

A jóval kisebb népességű Szlovákiából csaknem ötezren érkeztek 2008 első három hónapjában, ami a teljes első negyedévi szám 12 százaléka volt. A lengyel munkavállalók száma az elmúlt négy évben meghaladta az 540 ezret; Magyarországról összesen 28 ezren érkeztek eddig.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »