Részmunkaidőben dolgoznának a kismamák

Vágólapra másolva!
Kevés kisgyermeket nevelő nő dolgozik, a hosszú otthonlét pedig csökkenti az esélyt a visszatérésre. A kismamák munkavállalásának ösztönzésére a kormányzat a gyes-gyed időtartamának csökkentését tervezi. Három évről kettőre csökkenne az időtartam, a harmadik évi támogatást azonban kifizetnék. A szakértők a fő problémát a részmunkaidő, a távmunka és a rugalmas munkaidő lassú terjedésében látják.
Vágólapra másolva!

Egy 2005-ös OECD-felmérés szerint Magyarország az utolsók között van a kisgyermekesek foglalkoztatásában. A világ fejlett országai közül ugyanis hazánkban a legalacsonyabb a két éven aluli gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsági aránya. Míg itthon 20 százalék alatt a ráta, addig például Svédországban, Dániában, és Portugáliában 70 százalék. Hasonló a helyzet a 3-5 éves gyermeket nevelők esetében. Magyarország 55 százalékos foglalkoztatottsági rátájánál csak Ausztráliában, Japánban és Szlovákiában mértek kevesebbet.

Hosszú a három év?

Hogy miért ilyen alacsony a ráta? Részben a három éves támogatási rendszer miatt. Ezzel szemben Nyugat-Európa több országában sokkal rövidebb a szülés utáni támogatási időszak (Németországban például 14 hónap, Angliában pedig csak szülési segély van) Jelenleg az anyák kétféle támogatást vehetnek igénybe a szülés utáni három évben. A gyermek két éves koráig jogosultak gyermekgondozási díjra (gyed), a harmadik évben pedig gyermekgondozási segélyt (gyes) vehetnek fel. A gyed a jövedelem 70 százalékának megfelelő összeg, legfeljebb 91 ezer forint, a gyes pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, vagyis jelenleg 28 500 forint.

A kormány tervei szerint, aki korábban visszamenne dolgozni, az az otthon töltött két év alatt megkapná a három évre járó teljes összeget. Sok a három év - állítják szakértők. "Egy cég életében ennyi idő alatt gyökeres változások mehetnek végre. Új vezetők, új munkatársak érkezhetnek, gyorsabb és modernebb programokat vezethetnek be a mindennapi feladatok elvégzésére. Igen nehéz, szinte lehetetlen visszailleszkednie azoknak, akik a támogatások lejártáig a vállalat életében egyáltalán nem vesznek részt" - mondja Juhos Andrea karriertanácsadó.

Tavaly óta Start Plusz-kártya

Eddig is történtek próbálkozások a kismamák alkalmazásának támogatására. 2006 elejétől a kismamák a gyermek 1 éves kora után teljes munkaidős állást is vállalhattak Korábban 4 órában maximalizálták a munkát. Tavaly júliusban pedig elindult a Start Plusz program, amelyben a kismamát felvevő cégek járulékkedvezményt vehetnek igénybe.

Jelentős előrelépést azonban akkor lehetne elérni, ha az atipikus foglalkoztatási formák terén történne előrelépés. "Egy kismama számára a gyermek miatt az az ideális, ha kezdetben csak távmunkában vagy részmunkaidőben vállal munkát. Amíg a cégeknél erre nincs lehetőség, addig a gyors visszatérés sem fog megvalósulni" - mondta el Pál Andrea, a Regina alapítvány vezetője.

Gyermekcipőben a részmunkaidő és a távmunka

Márpedig hazánkban az atipikus foglalkoztatási formák - stílszerűen - gyermekcipőben járnak. Bár vannak kezdeményezések, Juhos Andrea szerint például egyre több vállalat alkalmazza az úgynevezett "job share" - t, vagyis a munkakörök közös, 4-4 órás betöltését, de egyelőre még messze vagyunk a nyugati átlagtól. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint például Magyarországon az összes foglalkoztatottnak mindössze az 5,45 százaléka dolgozik részmunkaidőben, a távmunkások aránya pedig 0,58 százalék. A nyugat-európai országokban ez az arány jóval magasabb, Hollandiában például a dolgozók közel fele, Németországban pedig a foglalkoztatottak 26 százaléka részmunkaidős.

"A rugalmas munkaidő támogatása mellett a bölcsődék számának növelésére is szükség lenne. Hazánkban 24 ezer férőhely jut 32 ezer bölcsődés korú gyerekre. Amíg ez nem változik, addig bizonyosan nem fognak tömegesen a munkaerőpiacra áramlani a kisgyermekesek" - mondta el Pál Andrea.

Oroszi Babett