[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Dunántúlmunkavállalásvendégmunkáskülföldi munkavállalásmunkaügymunkaerőteszt munkajogNapi Gazdaság

Hiány van szakképzett munkaerőből a Dunántúlon

2008.06.20., 8:52|Utolsó módosítás:2008. 06. 20., 8:51|
Egyre nagyobb a munkaerőhiány a Dunántúl északi és nyugati részén. A cégek az állami munkaügyi segítségével próbálnak az ország keleti és déli részéből munkaerőt toborozni. A hiány részben a magyarok növekvő ausztriai munkavállalási kedvére, részben a szlovákiai vendégmunkások csökkenő számára vezethető vissza - írja a Napi Gazdaság.

JÁTSSZ ONLINE!

A cégek egyre nagyobb kedvezményeket - többek között lakás- és különélési támogatást, ingyenes képzést, kedvezményes étkezést, útiköltség-térítést - kínálnak az ide érkezőknek. Veszprém például önkormányzati bérlakásokkal csábítja a szakembereket. Győrben a közelmúltban tíz cég konzorciumot hozott létre annak érdekében, hogy szakmunkás-utánpótlási gondjait enyhítse, de nem rózsás a helyzet a térség egészségügyi intézményeiben, sőt már a kereskedelemben sem - írja a lap. Az utóbbi hónapokban növelte a gondokat, hogy jelentősen csökkent a külföldről, elsősorban Szlovákiából, Romániából, sőt Ukrajnából érkező vendégmunkások száma. Míg 2007-ben havonta átlagosan 80-100 külföldről érkező munkavállalót közvetítettek ki, jelenleg ez a szám nem éri el a 15-20-at.

A soproni fejvadászok Burgenlandba is közvetítenek

Közben a magyar képzett munkaerőt egyre erőteljesebben szívja fel az osztrák munkaerőpiac is. Nem véletlen, hogy Sopronban már olyan közvetítő irodák is működnek, amelyek - komplex szolgáltatásként - az egész család számára kínálnak például burgenlandi állást, és hozzá helyi albérletet, sőt kedvezményes lakásvásárlást is. A dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban az a legnagyobb gond, hogy egyre több jól képzett fiatal munkaerő hagyja el a térséget. Egy Kaposvárott készült felmérés szerint a város felsőoktatási intézményeiben végzett helyi születésű fiatalok kétharmada nem is próbál a térségben elhelyezkedni.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »