Nincs elég szakmunkás a cseh autógyárba

Vágólapra másolva!
Munkaerőhiánnyal küszködik a Hyundai autógyár Csehországban, amely szeptemberben kezdi meg a termelést az észak-morvaországi Nosovicében felépült új üzemében. Az Automotive News Europe (ANE) szakmai folyóirat legújabb kiadása szerint különösen a minőségellenőrök és a lakkozó munkások hiányzanak.
Vágólapra másolva!

"Május végén 1016 személyt alkalmaztunk, további 186-al pedig már aláírtuk a szerződést. Az év végére azonban 1945 munkásra van szükségünk, így jelenleg még 743 ember hiányzik" - mondta a dél-koreai autógyár csehországi szóvivője. Az ANE úgy tudja, hogy a nagyobb beszállító cégeknek sincs elég szakmunkásuk. A cégek most szlovák, illetve lengyel szakmunkásokat próbálnak toborozni.

A Hyundai autógyár évi 300 ezer gépkocsit fog gyártani, és a tervek szerint legalább 3500 embernek ad közvetlenül munkát. A beszállító cégek további 10 500 munkást alkalmaznak. A Hyundai próbaüzeme szeptemberben indul, a sorozatgyártást legkésőbb 2009 áprilisában tervezik megkezdeni. Az első két évben az éves gyártási terv 200 ezer gépkocsival, később évi 300 ezer autóval számolnak.